Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Jelenas mördare får 11 års fängelse

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-07

Inne på toaletten, fastspänd med handbojor, hittades 20-åriga Jelena Ivanisevic död. Den 25-årige mördaren döms nu till elva års fängelse av Hovrätten.

Den 25-årige man som i våras mördade Jelena Ivanisevic i en lyxvilla i Långedrag i västra Göteborg döms till elva års fängelse när Hovrätten idag fastställde tingsrättens fängelsedom.

Jelena Ivanisevics rum i lyxvillans källare.

Tidigare i höstas genomgick 25-åringen en sinnesundersökning. Den kom fram till att mannen, som i tingsrättens rättegång bröt ihop, började sjunga och skrek "häng mig som Saddam Hussein", inte var psykiskt störd när han mördade barnflickan Jelena i lyxvillans källare.

Hovrätten oenig

Därför kan alltså en oenig hovrätt döma 25-åringen till elva års fängelse. De två nämndemännen ville att mannen skulle dömas till livstids fängelse, medan de tre juristerna förespråkade elva års fängelse. Åklagaren Per Lind hade både i tingsrätten och hovrätten yrkat på livstids fängelse.

– Vi tyckte att fanns förutsättningar att få mannen dömd till livstids fängelse eftersom vi ansåg att Jelena var i ett hjälplöst tillstånd. Men hovrätten gick inte på vår linje. Nu ska vi ta ställning till om vi ska be Riksåklagaren att ta fallet till Högsta Domstolen, säger Per Lind till aftonbladet.se

Kvävdes med badlakan

Det var i april i år som polisen hittade 20-åriga Jelena Ivanisevic mördad i villan i den välbärgade stadsdelen Långedrag i Göteborg. Hon hade kvävts med ett badlakan och hennes händer var bakbundna med handbojor.

Jelena jobbade som barnflicka åt en direktör och hans familj som var bortresta på semester. Polisen hade larmats av Jelenas kompisar när de inte hade hört av henne.

Studerade ihop

Enligt hovrätten ska bara de allvarligaste mordfallen ge livstids fängelse.

– Hovrätten anser att detta fall inte tillhör de allvarligaste fallen av mord och att straffet därför skall vara tidsbestämt. Eftersom mannen också döms för en våldtäkt av en annan kvinna bestäms straffet till fängelse i 11 år, skriver man i ett pressmeddelande.

25-åringen och Jelena hade en kort tid studerat tillsammans på Göteborgs Universitet. 25-åringen har tidigare hävdat att han och Jelena hade ett förhållande, något som Jelenas vänner haft mycket svårt att tro på eftersom Jelena själv inte berättat om det för dem.

När straffet är avtjänat så ska mannen, som är indisk medborgare, utvisas ur Sverige och får inte komma tillbaka.