Clinton har radikalt miljöprogram

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-06

Hillary Clinton lovar att som president drastiskt pressa ner USA:s utsläpp av växthusgaser – ännu ett tecken på att miljöfrågor spelar en större roll i 2008 års val än någonsin förr.

– Detta är den största utmaning vi har mött under en generation, en utmaning för vår ekonomi, vår säkerhet, vår hälsa och vår planet, sade Clinton, som stadigt leder opinionsmätningarna bland demokraternas kandidater inför presidentvalet.

– Det är dags för USA att anta den.

I förra veckans valdebatter blev senator Clinton hårt åtgången av sina partirivaler Barack Obama och John Edwards.

Utsläppsrätter

I sitt tal i måndags i Iowa, den delstat som håller demokratiska partiets första nomineringsval den 3 januari, presenterade hon ett omfattande åtgärdspaket mot den globala uppvärmningen och klimatförändringarna.

Bland annat vill Clinton fram till 2050 med hjälp av handel med utsläppsrätter minska koldioxidutsläppen med 80 procent från 1990 års nivå – ett försök att avvärja uppvärmningens mest förödande följder. Hon vill som president pressa ner oljeimporten till det bensinslukande USA med två tredjedelar från den nivå som enligt prognoserna annars nås 2030 – det skulle innebära en nedskärning med tio miljoner fat olja om dagen.

Snålare bilar

På Clintons miljöprogram står vidare stärkt forskning om och utveckling av renare energikällor och minskning av energiåtgången i bostäderna. Hon vill sätta press på de amerikanska biltillverkarna att före 2030 få ner bensinförbrukningen till 0,43 liter per mil. Detta mål och övergång till andra bilbränslen än bensin ska underlättas för industrin genom ett miljardprogram med ”gröna fordonsobligationer”.

De flesta större biltillverkare i USA är starkt emot det förslag som senaten antagit om att bilarnas bensinförbrukning ska tvingas ner till 0,67 liter per mil före 2020 – en 40-procentig förbättring jämfört med rådande standard. Enligt Clintons plan ska förbrukningen det året vara nere i 0,59 liter milen.

Republikaner tvekar

Demokraterna Barack Obama och John Edwards har tidigare lagt fram sina förslag till miljöåtgärder. Senator Obama lovade tidigare i år att ge amerikanerna den osminkade sanningen om växthuseffekten, och även han har ett program för handel med utsläppsrätter för att locka myndigheter och företag att minska utsläppen.

Medan alla demokratiska presidentkandidater har sagt sig vara positiva till starkare åtgärder mot klimatförändringarna grälar deras republikanska motsvarigheter om huruvida teorierna om global uppvärmning styrks av dagens forskning.

Många republikaner oroas också av miljöåtgärdernas påverkan på ekonomin och säger att de inte ämnar arbeta för att USA ska minska sina koldioxidutsläpp om inte också de regionala stormakterna Kina och Indien gör detsamma.