Han pekas ut som Putins efterträdare

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Svensktalande Sergej Ivanov väntas snart utses till premiärminister

Nästa ryska president kan prata svenska.

Enligt uppgifter till tidningen Vedomosti väntas den förre försvarsministern Sergej Ivanov, 54, inom kort utses till Rysslands premiärminister - och därmed en trolig efterträdare till president Vladimir Putin.

Sergej Ivanov.

I februari utsågs den förre underrättelseagenten och försvarsministern Sergej Ivanov till förste vice premiärminister. Nu uppger källor inom Kremladministrationen för tidningen Vedomosti att Ivanov snart gör nästa kliv uppåt i karriären. Enligt tidningens källor väntas president Putin inom kort utse honom till landets premiärminister.

Möjliga efterträdare

Med knappt ett halvår kvar till presidentvalet skulle det ses som ett tecken på vem Putin vill ha som sin efterträdare på posten som landets högste ledare.

I dag delar Ivanov förste vice premiärministerposten med juristen Dmitrij Medvedev. Båda har setts som möjliga efterträdare men sedan i somras har alltmer pekat på Ivanov som den främste kandidaten.

Enligt Vedomostis källor började Ivanovs ställning stärkas under sommaren. Med sin ålder och erfarenhet anses han vara bättre förberedd för rollen som president. Under de senaste månaderna har Ivanov ofta synts vid Putins sida i de ryska medierna, skriver tidningen.

Uppväxt i Leningrad

Sergej Ivanov är liksom Putin uppväxt i Leningrad och har precis som honom tjänstgjort inom säkerhetstjänsten. Bland annat har han arbetat som agent i Finland och Kenya. 2001 utsågs han till Rysslands försvarsminister. Ivanov är språkkunnig och uppges tala svenska och engelska flytande.

Presidentvalet i Ryssland hålls den 8 mars nästa år. Enligt grundlagen kan Vladimir Putin inte väljas om eftersom han redan har suttit sina två perioder vid makten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln