Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”Jag vill inte vara en börda för samhället”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-30

Petra, 23, omfattas inte av den nya reformen - hon är för ung

Petra Nilsson, 23 - och förtidspensionerad.

Petra Nilsson, 23, har varit förtidspensionär i fem år.

Men regeringens nya reform hjälper inte henne - hon är för ung.

– Det är orättvist att lagändringen inte gäller alla, säger Petra till aftonbladet.se.

Petra Nilsson vill inte vara ”en börda för samhället”.

Men en jobbig uppväxt med bland annat mobbing i skolan har gjort att hon inte klarar av att jobba.

– Jag behöver tid att bearbeta. I långa perioder är jag ganska gravt deprimerad.

Petra klarar inte heller att studera. Hon skulle behöva läsa igen gymnasiet.

Behöver stöd och hjälp

Hon får egentligen inte kallas förtidspensionär. Istället omfattas hon av aktivitetsgarantin som för några år sedan ersatte förtidspensionering för unga mellan 19 och 29 år. I dag består den gruppen av runt 25 000 personer.

I dag klubbar Riksdagen igenom en ny reform som säger att de som är i Petras situation, men 30 år eller äldre, får ta ett jobb eller studera och ändå behålla sin sjukersättning. Petra tycker att det nya systemet är jättebra.

– Det är många som är sjuka som vill jobba eller studera, men inte kan. De behöver mer stöd och hjälp. En del kanske bara kan ta en studiekurs i taget. Med det här förslaget skulle de kunna göra det. Så det är en superbra ändring.

Men ändringen gäller inte Petra.

Drömmer om att studera

– Jag är besviken över att lagändringen bara innefattar vissa grupper.

En ändring genomförs ändå som ska gynna personer som Petra, med aktivitetsersättning. Hittills har de under tre månader kunnat pröva sig fram på arbetsmarknaden, utan att förlora sin ersättning. Efter tre månader måste de bestämma sig: Fortsätta jobba och förlora ersättningen, eller på heltid gå tillbaka till att göra ingenting, med bibehållen ersättning.

Nu förlängs den prövotiden till ett år. Men det gäller inte för studier. Och det är att kunna studera som Petra Nilsson än så länge vågar drömma om.

Regeringen lovar förslag

– Jag hoppas kunna läsa något ämne så att jag kan komma vidare och inte bli fast i den karusell som jag är i nu. Jag vill inte längre vara ”en börda” för samhället.

I februari går Petra Nilssons aktivitetsersättning ut. Hon är orolig inför omprövningen.

– Man måste kunna bevisa att man är jättesjuk för att få hjälp. Även om man mår dåligt. Jag hoppas på en förlängning, om jag känner att jag inte är redo att gå vidare.

Regeringen har lovat att i framtiden lägga fram förslag som ska hjälpa också unga människor, som Petra, som i dag lever på aktivitetsersättning.