Därför gör vi Afghanistan direkt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-11

aftonbladet.se öppnar dörrarna till de afghanska hemmen

Musiken tystnar och tv-apparaterna stängs åter av i Afghanistan.

Trots Nato och FN är talibanerna och våldet på väg tillbaka.

Då åker aftonbladet.se dit och öppnar dörrarna till de afghanska hemmen.

– Vi kommer att få möta vanliga familjer som berättar om vardagen i landet, säger Kalle Jungkvist, chefredaktör på aftonbladet.se.

Terroristerna skulle rökas ut ur sina hålor. Det sa USA:s president George W Bush efter terrorattackerna den 11 september 2001. En månad senare anfölls Afghanistan. Två månader senare föll den fruktade talibanregimen.

Drygt sju år senare är den amerikanska militären fortfarande på plats, precis som FN och en stor grupp svenska soldater. Kvar är troligen också al Qaida-ledaren Usama bin Laden, han som först av alla skulle rökas ut ur sin håla. Och kvar är talibanerna som växt sig starka igen på den demokratiska regimens bekostnad.

Möten med vanliga familjer

Civila dör i terrorattacker och faller offer för utländska soldaters övervåld. Friheten minskar och på vissa håll rapporterar människor om misshandel av den som har en tv hemma. Musikförsäljare hotas och skolor attackeras.

Toppolitiker möts och nya strategier arbetas fram. Men hur lever den vanlige afghanen samtidigt som experterna talar om ett land på väg att falla sönder?

Det vill aftonbladet.se veta och därför finns reportern Urban Hamid och fotografen Martin von Krogh på plats för att skildra vardagen.

– Vi kommer att möta vanliga familjer i framförallt huvudstaden Kabul som berättar om hur livet ser ut, säger aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist.

– Vi vill låta de svenska läsarna identifiera sig med afghanerna och uppleva deras vardag med allt vad det innebär, både de glada och tråkiga sakerna, säger Urban Hamid.

Intressant på flera sätt

Hur har kriget påverkat människorna i Afghanistan? Hur är det med jobb och skola? Vilka tankar finns om framtiden?

Läsarna kommer själva att få ställa sina frågor direkt till familjerna via chattar. Urban och Martin kommer dessutom att berätta om resan och sina möten i en videodagbok.

Metoden känns igen. Aftonbladet.se har arbetat på liknande sätt i Irak och i Ryssland.

Varför blir det Afghanistan just nu?

– Afghanistan är intressant på flera sätt. Först var landet en stor del av kriget mot terrorismen. Nu har det gått ett antal år och talibanerna är åter på frammarsch. Efter mordet på Benazir Bhutto i Pakistan har hela regionen blivit het igen. Dessutom har vi svenska trupper på plats i landet, säger Kalle Jungkvist.

Irak, Ryssland och nu Afghanistan. Vad kommer härnäst?

– Vi har flera planer. Det här sättet att arbeta har blivit väldigt uppmärksammat och är ett spännande sätt att förnya sajten på. Sedan skapar det kontakt mellan våra svenska läsare och miljöer de normalt aldrig kan komma till. Det är ett sätt att öka förståelsen av vardagen och livet på platser runt om i världen.

2007 fick aftonbladet.se Medievärldens pris som ”Årets redaktion” för satsningen ”Världen direkt” och ”Irak direkt” nominerades till Stora Journalistpriset.

ANNONS