Vill göra det lagligt att sprida hiv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-22

Smittskyddsinstitutet: Kriminaliseringen av hiv försvårar preventionsarbetet

Smittskyddsinstitutet vill göra medveten hivspridning laglig.

Nu vägrar myndigheten hjälpa polisen som jagar en hivman.

– Vi anser numera att spridning av hiv inte bör vara kriminaliserat, säger Jan Albert, överläkare, professor i smittskydd och ansvarig för hiv-sektionen på Smittskyddsinstutet (SMI) till Dagens Medicin.

Nyligen ombads Smittskyddsinstitutet att utföra en jämförelseanalys i syfte att hitta smittkällan till en ”hiv-smittad etnisk svensk kvinna”.

– Få fall har engagerat mig så mycket som det här, både känslomässigt och yrkesmässigt. Ärendet är extremt känsligt och helt hemligstämplat, vilket är mycket ovanligt, säger Kent Eriksen som är kriminalinspektör vid Västerorts polismästardistrikt till Dagens Medicin.

Försvårar preventionsarbetet

Analysen skulle kunna binda en misstänkt gärningsman till brottet. Men trots det vägrar Smittskyddsinstitutet att hjälpa polisen i bevisjakten. Myndigheten har utfört liknande analyser i 15 års tid men har alltså nu ändrat inställning.

– Kriminaliseringen av hiv försvårar preventionsarbetet. Dessutom är straffsatserna väldigt hårda, säger Ragnar Norrby som är generaldirektör för Smittskyddsinstitutet till Dagens Medicin.

Nu har åklagaren i det aktuella fallet vänt sig till åklagarmyndigheten i Göteborg för att försöka hitta en annat sätt för att få de nödvändiga analyserna gjorda så man kan spåra smittkällan.

Fängelsestraff

Om en hivsmittad person som är medveten om sin smitta har oskyddat sex i dag utan att upplysa sin partner om smittan, kan den personen dömas till fängelsestraff för grov misshandel.

Jan Albert som är överläkare och professor i smittskydd och ansvarig för hiv-sektionen på SMI, anser att kriminaliseringen är ett förlegat sätt att se på hiv. Han tycker att det ger en "falsk bild av att staten har koll på vilka som sprider hiv" och menar att den enskilda invididen själv måste ta ansvar och inse att oskyddat sex innebär risker, skriver Dagens Medicin.

ANNONS