Räddningshelikoptrar snart i drift igen

Publicerad 2016-09-10

Helikopter AW 139.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar kommer att vara flygklara igen på lördagskvällen.

Efter kontroll visade sig tre av sju ha ett tekniskt fel i anslutning till rotorn.

– Vi häver flygförbudet efter hand som vi monterar ihop helikoptrarna, säger Ulrika Ekström, kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket.

Räddningshelikoptrarna kommer att vara tillbaka i beredskap på Sjöfartsverkets fem baser i landet någon gång under lördagskvällen.

Samtliga sju helikoptrar stod på marken med flygförbud vid lunchtid på fredagen, vilket Aftonbladet var först att skriva om. Detta efter att ett tekniskt fel upptäckts i anslutning till rotorn på en av dem.

– Tre av helikoptrarna hade inte det här felet. Två åtgärdar vi nu efter att ha fått okej från tillverkaren Agusta Westland och vi beräknar att vara i normal drift till kvällen. Vi häver flygförbudet efter hand som vi monterar ihop helikoptrarna, säger Ulrika Ekström, kommunikationsdirektör på Sjöfartsverket, vid 12-tiden på lördagen.

Felet består av en bult som skruvat ur sig eftersom den saknade låsning. Totalt fanns felet på tre helikoptrar. Bristerna på en av dem upptäcktes och åtgärdades redan i förra veckan.

– Vi hittade felet själva vid vanligt underhåll. Därför satte vi flygförbud på alla. Sedan visade det sig att tre helikoptrar inte hade låsning. Flygförbudet var en säkerhetsåtgärd för att se om den här bulten var ordentligt åtskruvad eller inte, säger Ulrika Ekström.

"Vi behöver ha fem i drift"

En av helikoptrarna kommer inte att vara i operativt skick än på ett tag. Den genomgår sedan tidigare underhåll och är nermonterad.

– Den fokuserar vi inte alls på. Vi har fokuserat på de sex som vi skulle kunna få flygvärdiga. Vi behöver ha fem i drift och vi har alltid två extra som vi kan plocka in när vi har underhåll, säger Ulrika Ekström.

När samtliga helikoptrar stod på marken med flygförbud i fredags saknade Sjöfartsverket under några timmar helt egen flygburen resurs och fick förlita sig på Försvarsmakten, polisen, ambulansflyget och grannländerna.

Följ ämnen i artikeln