Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Löfven reser till Saudiarabien

Publicerad 2016-10-20

Till helgen åker statsminister Stefan Löfven till Saudiarabien. Uppdraget är att värma upp relationerna efter förra årets diplomatiska kris, och att bygga upp dem inför att Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd.

Under besöket kommer Stefan Löfven (S) att ha överläggningar med företrädare för det saudiska kungahuset och utrikesministern och träffa landets kommission för mänskliga rättigheter. Statsministern ska även träffa saudiska näringslivsföreträdare.

Viktig spelare

För regeringen är det viktigt att ha fungerande relationer med Saudiarabien, inte enbart för att landet är en stor exportmarknad. Vid årsskiftet tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd och krigen i Syrien, Jemen och Irak kommer sannolikt att stå högst på agendan. Då måste man kunna tala med den viktiga geopolitiska spelaren Saudiarabien.

– Saudiarabien är en viktig politisk och ekonomisk aktör med en nyckelroll för utvecklingen och säkerheten i regionen. Situationen i Syrien kommer att vara en prioriterad fråga under samtalen. Jag ser också goda möjligheter till ett ökat utbyte inom bland annat innovation och hållbarhetsfrågor, säger Löfven i en kommentar.

Enligt regeringen innebär rollen i säkerhetsrådet, som inleds med att Sverige blir ordförande, att det inte går att låta bli att tala med viktiga aktörer, oavsett vilka de är. I fallet Saudiarabien ska man samtidigt fortsätta peka på bristen på mänskliga rättigheter, de många avrättningarna och att kvinnors rättigheter kränks.

Diplomatisk kris

Vårvintern 2015 rasade de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Saudiarabien samman inför öppen ridå. Utrikesminister Margot Wallström (S) stod för en del av rabaldret. Hon beskrev domen mot den saudiske människorättsaktivisten och bloggaren Raif Badawi som "närmast medeltida" och avsåg då 1 000 piskrapp i kombination med tio års fängelse. Hon kallade landet för diktatur och kritiserade kvinnors brist på rättigheter.

Saudiarabien svarade med att ta hem sin ambassadör, slutade utfärda nya affärsvisa och Wallström stoppades från att tala på Arabförbundets konferens i Kairo.

Samtidigt våndades den rödgröna regeringen över om det militära samförståndsavtalet med Saudiarabien skulle avbrytas eller inte. I mars, efter att både kung Carl Gustaf och S-veteranen Björn von Sydow fått rycka in och lugna saudiska känslor, sades avtalet upp.

När Stefan Löfven (S) på lördag landar i huvudstaden Riyad är det allt detta han har med sig i bagaget.

Oroliga direktörer

När Saudikrisen rasade som mest, skrev 30 näringslivsdirektörer på DN Debatt och varnade för att Sverige riskerade att uppfattas som en opålitlig partner, vilket skulle drabba svenska företag som vill göra affärer med Saudiarabien. Sedan dess har flera handelsdelegationer varit på plats i Saudiarabien och det finns bland annat ett svensk- saudiskt affärsråd. Även om syftet med Stefan Löfvens resa främst är politiskt kommer två företrädare för det svenska näringslivet att åka med till Riyad – Marcus Wallenberg, bland annat vice ordförande i Investor och ordförande i försvarskoncernen Saab, och Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.

TT