Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Skräckkustens offer

Publicerad 2011-10-10

Många har mist livet längs de förrädiska klipporna där stjärnregissören försvann

tanumshede. Vattnet är strömt och oberäkneligt, klipporna förrädiskt hala.

Det är många som mist livet längs dödens kust genom åren.

– Det är en ondskefull strandremsa, säger Åke Nilsson, 80, som minns sex personer som försvunnit i vågorna.

Det är svårt att stå upprätt i den hårda vinden på klipporna vid Tjurpannan där Daniel Lind Lagerlöf försvann i torsdags. Att gå en längre sträcka utan att ramla är näst intill omöjligt.

– I dag blåser det lika mycket som när regissören försvann, säger Åke Nilsson, 80, som bor i området.

Vattnet utanför kustremsan vid Tanums kommun är nyckfullt. Strömmarna följer inga givna mönster och vågorna är sällsynt svåra att manövrera i.

– Havet kan se relativt lugnt ut. Det kan komma tio små vågor – men plötsligt kommer den elfte, en jättevåg. Jag har sett människor som sprungit för sina liv många gånger. Jag kan minnas sex som försvunnit i vågorna, säger Åke Nilsson.

Såg pojkvännen dö

Den 10 juli 2001 trillade en norsk 21-årig man i vattnet när han och hans flickvän besökte Tjurpannans naturreservat. De satt på en klippa när en stor våg slog in och sög ut honom i havet. I en kvart såg flickvännen honom kämpa i bränningarna innan han försvann under ytan.

– Du kan tänka dig så hemskt att se sin käresta försvinna på det sättet,

säger Birgitta Johansson, stationsbefäl på Strömstadpolisen som minns händelsen mycket väl.

Poliser nära drunkna

Även då blåste det stormvindar på platsen. 21-åringen hittades först två veckor senare.

Birgitta Johansson är väl medveten om de faror som lurar bland klipporna. I mars 1996 höll två av hennes kollegor på att drunkna när de försökte rädda en kvinna som hoppat i vattnet. När de skulle dra upp henne i sin jolle kantrade båten och alla föll i vattnet. Genom att skjuta med sina tjänstevapen lyckades de få folk på stranden att larma kustbevakningen som fanns i närheten.

– Det var väldigt, väldigt lyckliga omständigheter som gjorde att de överlevde, säger Birgitta Johansson.

Farlig sjörök

Även Björ Blixter, informationsansvarig på Västra Götalandspolisen, är väl medveten om de offer havet utanför Tjurpannan skördat genom åren.

– När det blåser kraftigt som det gjorde i torsdags, blir det sjörök. Fukten i luften lägger sig som en hinna på klipporna men det syns inte alls för blotta ögat. Sjöröken gör det jättehalt, som såpa. I ett ögonblicks verk kan du då gå omkull och trilla i.