Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Viktigaste mötet sedan kalla kriget tog slut

NEWPORT, WALES. Ska Natos ledare lyckas stoppa Ryssland aggression mot Ukraina?

Organisationens viktigaste möte sedan kalla kriget tog slut har inletts på en idyllisk golfresort i Wales.

Ledarna från 28 länder i Europa och Nordamerika såg sammanbitna ut när de poserade för det traditionella familjefotot. Omgivna av rullande kullar och nästan smärtsamt frodig grönska. Slottet Celtic Manor är mest känt som värd för stora golftävlingar. Senast Ryder Cup 2010.
För bara några månader sedan såg toppmötet ut att bli en rutinföreställning där frågan var vad Nato skulle syssla med när den långvariga insatsen i Afghanistan går mot sitt slut vid årsskiftet.

Allt detta har välts på ända av Rysslands annektering av Krim och de militanta islamisterna Islamiska statens framfart i Irak och Syrien.

Plötsligt står militäralliansen inför sin svåraste utmaning sedan Sovjetunionens kollaps.
Ryssland försöker med våld att ändra gränserna i Europa och IS försöker etablera ett kalifat styrt av hårda sharialagar som kan bli en samlingsplats för terrorister som vill slå till mot västvärlden.

Två jättelika utmaningar.

Tajmat precis med Nato-mötets öppnande har president Vladimir Putin än en gång lagt fram en fredsplan för Ukraina. Inte många tror längre på att han menar allvar men det är ändå något som ledarna på toppmötet i Wales måste förhålla sig till.

– Vi välkomnar alla försök att hitta en fredlig lösning i Ukraina, sa Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen när han öppnade mötet. Men det är vad som händer i verkligheten som räknas. Där fortsätter Ryssland att stabilisera östra Ukraina.

Rasmussen påpekade att Nato ännu inte fått någon förfrågan om att ingripa mot Islamiska staten men mycket tyder på att någon form av operation kommer att inledas mot IS den närmaste tiden.
Sverige är inte medlem i Nato. Sedan 1994 är vi en partner till militäralliansen. En viktig partner som är så nära att vara medlem som det går att komma utan att verkligen gå med. Bara någon vecka före toppmötet skrev den svenska regeringen under ett värdlandsavtal med Nato som innebär att alliansen kan skicka trupper till Sverige för både övning och i krig. Villkoret är att det finns en svensk inbjudan.

Sverige representeras på mötet av utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström. De kommer bland annat att diskutera ett ännu närmare samarbete med Nato.