Bankrånare kastade ut gisslan i full fart

Uppdaterad 2014-07-18 | Publicerad 2014-07-17

Tre sköts ihjäl i våldsam biljakt

De misstänkta matade kulor med en Kalashnikov och kastade ut sin gisslan från en SUV i hög hastighet.

Bilar och hus pepprades med kulor under den vilda rånarjakten.

En biljakt som slutade med tre döda.

Den stulna SUV:en har nått sin sista vägkorsning. Två av de tre misstänkta rånarna har försökt fly från polisen och ställer nu upp för en sista strid.

Men de är omringade. Poliserna är många och sitter på fler vapen.

Det hela är som taget ur en actionfilm men utspelade sig på riktigt på onsdagen, rapporterar bland andra amerikanska ABC News.

Strax efter klockan två på eftermiddagen vandrar tre män med beslutsamma steg in på Bank of the West på Thornton Road 3 i norra Stockton, en stad stor som Malmö i San Joaquin County, norra Kalifornien.

De är beväpnade med minst tre pistoler och ett vapen som liknar en AK-47 med avsågad kolv. Den hänger över axeln på en av rånarna. Kort därefter går larmet.

Vittne: "Kvinnorna skrek"

Bankens säkerhetsvakt hinner enligt polisrapporten ringa in larmet klockan 14.11. Sedan binder rånarna hans händer bakom ryggen.

Poliser hoppar in i sina bilar och trycker plattan i mattan. När den första polisen anländer på adressen en minut efter larmet ser han hur de tre männen tar gisslan under vapenhot.

Fyra minuter senare är de på väg ut. Med sig har de tre kvinnor.

– Det var som att det inte hände på riktigt, säger Jose Maldonado, som såg rånarna föra ut sin gisslan, till en tv-kanal enligt ABC News.

Männen verkade inte bry sig om poliserna som väntade utanför.

– De var inte rädda. De tänkte inte godta ett nej och de stackars kvinnorna skrek, de var så upprörda, säger Maldonado.

Kastade ut gisslan

En polisman vid namn Joe Silva berättar om jakten för nyhetsbyrån AP.

Rånarna tvingar in kvinnorna i en SUV som tillhör en bankanställd och sätter av från parkeringsplatsen i full fart.

Poliserna följer efter dem på en biljakt som pågår i ungefär en timme, på motorvägar och längs stadsgator.

Två av de gisslantagna kvinnorna, båda bankanställda, kommer att kastas ur bilen i farten. Den första efter bara två kvarter, efter att ha blivit skjuten av en rånare.

La sig i bakhåll

Rånarna pumpar hela tiden iväg kulor mot polisen som ändå fortsätter jakten. Vid ett tillfälle, klockan 14.48, lyckas de skaka av sig polisen. De stannar bilen och ställer sig i ett dödligt bakhåll.

Men en polis får syn på männen på avstånd och skjuter mot en av rånarna, som då flyr igen.

Klockan 15.16 kastas eller hoppar nästa gisslan ur bilen som kör över 80 kilometer i timmen. Två minuter senare slås SUV:en ut vid korsningen Thornton Road och Otto Drive i norra Stockton.

Ögonvittnen berättar att det var som ett krig, enligt ABC News.

– Det lät som fem minuter av konstant skottlossning, säger Sam York.

Skotthål i hus och polisbilar

När skadorna senare dokumenterats kommer polischefen Eric Jones hålla en presskonferens. Han berättar att fjorton polisbilar och ett okänt antal hus blivit pepprade med kulor.

– Det var en så kaotisk...flytande situation, verkligen en av de mest farliga och spända situationer en polis kan gå igenom, säger Jones.

När SUV:en stoppas vid vägkorsningen följer en eldstrid mellan polisen och minst en av rånarna. De bär ammunitionsbälten och tycks ha obegränsat med kulor. 

– Det stod mycket på spel och poliserna svarade som de ska. Skjutningen tog aldrig slut. De försökte utan tvekan döda poliserna, säger Jones.

Tre sköts ihjäl

När allt är över och krutröken lagt sig ligger den tredje kvinnan och en av rånarna ihjälskjutna i bilen. Hon var kund hos banken och har enligt polisen använts som en mänsklig sköld under eldstriden.

Kvinnorna som kastades ur bilen under jakten förs till sjukhus och förväntas överleva.

De två andra rånarna förs till sjukhus, där en av dem senare avlider. Den andra var sårad men vid medvetande. Han är 19 år gammal och kan åtalas för mord, kidnappning, väpnat rån och försök till mord.

De tre rånarna tillhör ett lokalt kriminellt gäng, enligt polisen i Stockton. Nu utreder polisen tillsammans med bland andra FBI om de kan ha legat bakom andra väpnade rån.