Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Våldsam brand i Malung

Publicerad 2014-07-17

Varnar allmänheten: "Stanna inne"

Det tog tio timmar innan branden i det gamla garveriet i Malung var under kontroll.

En villa och ett flerfamiljshus revs för att hindra fortsatt spridning.

– Det är inget lätt beslut, men vi är tvungna för annars finns risken att hela byn brinner ner, säger Johan Szymansk vid räddningstjänsten.

Branden i centrala Malung startade vid klockan 8.30 på torsdagsmorgonen. Räddningstjänsten har haft stora problem med att få den under kontroll.

Området som brunnit är mycket stort.

– Det är som ett helt kvarter som är i brand. Det är ett hektar som brinner, så brukar man bara prata när det handlar om skogsbrand. Det går inte att överblicka, säger Johan Szymansk, stabsbefäl vid räddningstjänsten.

Bostadshus har rivits

På eftermiddagen konstaterade räddningstjänsten att fabriken, där branden startade, inte gick att rädda. De började i stället att fokusera på att eldslågorna inte skulle nå intilliggande byggnader – däribland flera bostadshus.

Några timmar senare uppgav räddningstjänsten att branden, trots insatserna, lyckats sprida sig. En villa, ett flerfamiljshus och en kontorsbyggnad revs.

– Det är inget lätt beslut, men vi är tvungna för annars finns risken att hela byn brinner ner. Vi har tagit dit en jättestor grävmaskin som kört rätt in i byggnaden, säger Johan Szymansk och tillägger:

– Ägarna till bostäderna är informerade. De fick gå in i byggnaden och ta ut det som gick.

"Masken läckte"

En brandman har förts till sjukhus svårt skadad. Mora lasarett uppger att hans läge är stabilt.

– Vad jag förstått har han vårdats på intensiven, men har nu vaknat. Han andades in rök, masken läckte, säger Johan Szymansk.

I övrigt har inga fler personskador rapporterats.

SOS Alarm har under dagen varnat allmänheten. Folk i Åsby och centrala Malung uppmanades att stanna inne och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av röken.

– Vi uppmanar folk att gå in eftersom det kan innebära en risk, säger Per Hampus, informationsbefäl på räddningstjänsten.

Gammal och svårsläckt fabrik

Branden startade i en fabrik. Den kallas för "gamla gaveriet" och har länge stått tom. Det är en av flera anledningar till att den varit svår att få kontroll över, enligt Per Hampus på räddningstjänsten.

Ett vittne som var tidigt på plats berättar att det brann våldsamt. Elden hade uppstått i ett uthus.

– Men i anslutning till den brinnande byggnaden är en stor gammal fabriksbyggnad, ett fyndlager med gamla möbler och såna saker. Det är en stor brand- och rökutveckling, säger Lars Bälter.

Orsaken till branden är oklar, enligt polisen i Dalarna. Polisen misstänker att det har varit inbrott i del av byggnaden och utesluter inte att det har med branden att göra.

En förundersökning har inletts beträffande grov mordbrand, alternativt mordbrand.

Styrkor från Malung, Transtrand, Mora och Vansbro arbetar med insatsen. Totalt deltog som mest ett 20-tal brandmän.

"Nu under kontroll"

Vid klockan 20.15 uppgav räddningstjänsten att branden är under kontroll.

– Nu sker eftersläckning och vi bevakar området hela natten, säger Per Hampus, räddninsgledare.

Under dagen har läget vid flera tillfällen varit allvarligt.

– När man har mycket folk på plats och material för att kunna släcka men det går ändå inte, är det tråkigt, säger Per Hampus.

Branden är en av de större under hans yrkesliv.

– Men det var tur att vi hade så fint väder. Hade det regnat hade röken inte stigit och vi hade fått evakuera hela byn, säger Per Hampus.