Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Därför hamnade IS under radarn

Hur kan 30 000 soldater hålla en hel värld i skräck

Varningssignalerna fanns men president Obama och hans stab tog dem inte på allvar.

Därför hamnade IS under radarn och deras förmåga kom som en chock.

Ändå är det något märkligt att 30 000 soldater kan hålla en hel värld i skräck.

I USA pågår en självkritisk debatt om hur man så totalt kunde missa Islamiska statens framväxt. Till och med Obama själv har erkänt att man gjorde en felbedömning.

Men om man får tro uppgifter i amerikanska medier berodde det mer på att man inte tog varningarna på allvar än att informationen inte fanns.

Redan i början av året intog IS staden Falluja och delar av Ramadi. Städer som USA slogs oerhört hårt för att rensa från islamister under åren då man ockuperade Irak. Det är städer som inte ligger särskilt långt i från Bagdad. Ändå verkade Vita huset inte anse att det var någon större fara.

President Obama hade i slutet av 2011 dragit tillbaka de amerikanska trupperna från Irak efter åtta år av krig och ville inte på några villkor att USA skulle bli indraget än en gång. Han räknade kallt med att den irakiska armén efter år av amerikansk träning skulle vara tillräckligt stark för att slå tillbaka islamisterna.

Tiden för tillbakadragandet olycklig

I dag är det många som med backspegelns hjälp ifrågasätter om det verkligen var klokt att helt dra tillbaka de amerikanska soldaterna. För det var framförallt efter det som al-Qaida i Irak, som IS tidigare hette, växte sig starkt.

Det amerikanska tillbakadragandet sammanföll i tid olyckligt med starten på inbördeskriget i Syrien. Ett krig som rätt snart spillde över i Irak och gav de militanta islamisterna en chans att utvidga sitt område och etablera sig i Syrien.

Det märktes bland annat i en explosionsartad ökning av antalet terrorattacker i Irak. Plötsligt dödades civila i en omfattning som inte skådats sedan 2006-07 då det sekteristiska våldet var som värst.

I början av 2012 skedde i snitt "bara" fem terrordåd i månaden. Mot slutet av året och in på 2013 var det ibland så många som 50 dåd.

Företrädare för Obama-administrationen hävdar i New York Times att USA försökte få in en fot igen i Irak genom att föreslå en gemensam antiterroristoperation men att president Nouri al-Maliki var mån att visa sin självständighet och bli av med amerikanerna.

Missade IS

När ansvariga i USA väl började få upp ögonen för Islamiska statens framgångar i Syrien var fokus inriktat på att hålla koll på alla de individer med europeiska och amerikanska pass som reste ner till området för att strida och den risk det innebar om de senare återvände till sina hemländer igen.

Det USA och västvärldens underrättelsetjänster missade var IS ambition och förmåga att lägga under sig territorium och förvandla sig från en terrororganisation till samhällsbyggare.

Vilket kan tyckas en aning märkligt med tanke på hur enormt mycket mer resurser de amerikanska säkerhets- och underrättelsetjänsterna fått sedan dåden den 11 september 2001.

Men det fanns de som varnade. Michael T. Flynn, chefen för Defence Intelligence Agency sa i sin årliga analys inför kongressen den 11 februari i år att "IS kommer förmodligen att försöka ta territorium i Irak och Syrien under 2014, som de nyligen gjort i Fallujah och Ramadi".

Fyra månader senare chockade IS världen med sin oerhört snabba framryckning i norra Irak.

Kritik mot Obamas ovilja

Kritiker hävdar att det var Obamas ovilja att bli indragen i ett nytt krig som gjorde att administrationen inte ville lyssna på de varningar som trots allt fanns.

Medan amerikanerna letar syndabockar borde fler ställa sig en annan fråga. Att världen togs på sängen av IS är en sak men hur kommer det sig att det även nu när man vaknat är så svårt att driva tillbaka dem.

IS består bara av 30 000 soldater, enligt CIA:s senaste uppskattning. De är spridda över stora områden i Norra Irak och Syrien. De borde vara oerhört sårbara för motattacker särskilt med det flygunderstöd som USA nu ger. Ändå verkar Iraks armé som åtminstone på pappret består av över en halv miljon man och rebellgrupperna i Syrien, totalt oförmögna att matcha IS.

Hur detta är möjligt har ännu ingen lyckats ge en trovärdig förklaring till.