Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Rör inte vår ostkaka!

Uppdaterad 2018-12-19 | Publicerad 2013-11-19

De planerar ostkupp på riksdagens krismöte

Bonnkäringar på krigsstigen  ”Vi hoppas ostkakan ska kunna göras som förut, att man går och köper mjölken direkt från bonden. Det blir godare smak med opastöriserad mjölk”, säger Margit. Övre raden från vänster: Gunnel Karlsson, Inga Lindgren, Birgitta Ragnarsson och Karin Thuresson. Nedre raden från vänster: Margit Gerhardsson och Asta Valfridsson.

Horder av ostkakeälskare är på krigsstigen.

De vill inte ha ett förbud mot försäljning av opastöriserad mjölk.

I dag ska frågan om den gryniga maträttens framtid diskuteras på ett krismöte i riksdagen.

- Det är uppror ute i landet, säger riksdags­ledamoten Per Åsling (C).

Livsmedelsverkets förslag om att förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk på svenska gårdar har mött kraftig kritik runt om i landet.

Huvudingrediensen i de högljudda protesterna är att förbudet hotar flera traditionella maträtter. Den opastöriserade mjölken ingår i både den småländska ostkakan och den jämtländska grynosten.

”Faran är överdriven”

Flera personer drabbas varje år av bakterien ehec efter att ha druckit opastöriserad mjölk. Men enligt kritikerna är faran överdriven, eftersom mjölken hettas upp vid tillagning.

I dag ska Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord till riksdagen för ett krismöte med riksdagsledamoten Per Åsling (C) och en aktionsgrupp, småländska centerkvinnor med smak för ostkaka. De kallar sig ”Bonnkärringarna”.

- Jag tycker att det handlar om överförmynderi. Matproduktion byggd på opastöriserad mjölk har funnits i alla tider. Nu riskerar en omtyckt gammal tradition att gå i graven, säger han.

Ska ge dem ostkaka

För att försöka få Livsmedelsverket att ändra sig genomför ”Bonnkärringarna” en kupp vid mötet. De ska bjuda generaldirektören på hemlagad gammaldags ostkaka och grynost, gjord på opastöriserad mjölk.

Per Åsling tycker att Livsmedelsverket landat snett.

- Många livsmedel kan vara farliga. Man kan inte utgå ifrån att människor ska hantera livsmedel på ett felaktigt sätt. Om det behandlas på fel sätt kan ju kyckling, grönsaker och skaldjur också vara farligt att äta.

Per Åsling och flera andra politiker propagerar istället för mer information och ett bättre kontrollsystem.

- Jag hoppas mötet kan resultera i en mellanväg som både säkrar trygg livsmedelshantering och gör det möjligt att fortsätta använda bra produkter enligt gamla traditioner, säger han.

Förslaget om förbud mot försäljning av opastöriserad mjölk är en del av ett nytt lagförslag.

- Vi räknar med att ta beslut i frågan strax efter årsskiftet, säger Mats Lindblad, smittskydds­samordnare på Livsmedelsverket