Mandelas svenske vän: ”Det var gripande...”

Publicerad 2013-12-15

Dan Olofsson

”Det var värdigt. Det tonade klart fram: Nelson Mandela var en pappa för alla. Och samtidigt - det var inte en stämning för tårar och gråt.”

Det var den skånske it-entreprenören och ingenjören Dan Olofsson, 63, som berättade sina intryck från Nelsons Mandelas begravning i dennes sydafrikanska landsbygdmiljö av böljande kullar i Qunu i dag.

Olofsson, en self-made miljardär och filantrop från Malmö, var en av de 4.500 gästerna vid ceremonin. Från Sverige fanns ytterligare med bara Olofssons hustru Christin samt socialdemokrateranas ledare Stefan Löfvén samt Postkodlotteriets Niclas Kjellström-Mazetti.

Olofsson hade ett speciellt förhållande till den afrikanske frihetshjälten och kände honom sedan 2006. ”Människor”, sa Olofsson i en intervju med Aftonbladet, ”kan vara starka och intelligenta. Andra kan vara charmiga och gulliga. Det är mycket ovanligt att någon som Mandela lyckas vara både - och. Stark och gullig.”

Från ceremonierna i dag berättade Olofsson: ”Det var gripande när kistan rullade in, insvept i regnbågsflaggan. Och Malawis kvinnliga president Joyce Banda sammanfattade i ett tal väl vad vi alla visste: Mandelas sammanhållande roll - en pappa för alla.”

Hustrun Christin kompletterade: ”Hela sceneriet med de levande ljusen och fotografiet av Mandela var väl gjort. Och jag greps av synen av de båda fruarna, Winnie och Graça Machel, tätt samman och så lika varandra.”

Dan Olofsson fann också goda ord för landets kontroversielle, korruptionsmisstänkte president Jacob Zuma: ”Ja, han håller långa tal … men han är duktig på att sjunga. Han var försångare i dag vid sånger från frihetskampen.”

De svenska begravningsgästerna var efter ceremonin inbjuda till en eftersittning i Mandelas bungalow där han tillbringat mycken tid efter frisläppandet från Robben Island.

Olofsson hade redan för ganska länge sedan etablerat sig i Sydafrika med vad som kallas en private game park, ett skyddat område för Afrikas vilda djur, Thanda, stort som ett svenskt landskap. 

Med sin beprövade metodik och långssiktighet hade Olofsson tillsammans med Christin, både med bakgrund i frikyrkan, också dragit igång projektet Star for Life. I detta samlas hundratusentals afrikanska ungdomar i åldrarna tretton till nitton år. De deltar i ett preventivt program mot Hiv/Aids, sjukdomar som i södra Afrika drabbat varje fjärde person.

”När jag mötte Mandela och presenterade vårt arbete blev Mandela tankfull och berättade: ’Jag har förlorat en av mina söner i Aids’.” Aids stigmatiserar de drabbade. Men genom Mandelas öppenhet lättade det sociala trycket för de drabbades familjer.

Senare grep Olofsson in, när svenska Skandia lovat bekosta en staty av Mandela att föras upp i Johannesburg. Men med sina bonusskandaler hade Skandia blivit en belastning för projektet.

Olofsson betalade diskret kalaset och erinrade sig sin devis: ”För ingenjörer är inte girighet en drivkraft.”

Allra största minnet av Mandela? Olofsson svarade: ”Allra första mötet. Det fanns mycket på agendan. Men vi drog oss avsides och satt och pratade om våra barn och barnbarn.”

Mandelas 90-årsdag firades utan dignitärer och tillresta internationella storheter. ”Bara friends and family and freedom fighters. Samt Christin och jag.” Festen var i hembygden i Transkei.”

”Mandela är vår största ikon. Han räddade sitt land från inbördeskrig. I ett egoistiskt tidevarv i en egoistisk tid satte han egna intressen åt sidan och gjorde det som var bra landet och dess invånare.”

Kommer Sydafrika att bli mera labilt med Mandela borta?

”Nej, det tror jag inte. Han har inte spelat en aktiv roll i sitt land de senaste fem åren. Och det kan bli bra om i presidentvalet nästa år vice ordföranden i ANC, Cyril Ramaphosa (en fackföreningsman som blivit framgångsrik företagare) ställer upp och vinner posten.”

ANNONS