Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

"En fientlig process"

Uppdaterad 2014-05-17 | Publicerad 2014-05-16

Regeringen säger nej till Pfizer som vill köpa Astra Zeneca.

Under en presskonferens på fredagen gav partiledarna besked:

– Det vi nu ser är en fientlig process, säger finansminister Anders Borg.

Den amerikanska läkemedelsjätten Pfizers planer på att köpa svensk-brittiska Astra Zeneca är en het fråga i delar av världen. Astra Zenecas styrelse har tidigare sagt nej till Pfizers bud på 694 miljarder kronor. "För lågt", enligt styrelsen.

Skattetekniskt upplägg

I Storbritannien har Astra Zeneca 6700 anställda - och det amerikanska jättebudet har rört upp en het politisk debatt.

I Sverige har tongångarna varit något svalare, men såväl regeringsföreträdare som Wallenbergbolaget Investor, en av Astra Zenecas stora ägare, har ställt sig negativa till budet.

Under budstriden har det framgått allt tydligare att ett av Pfizers främsta argument för affären är att få ned skattebördan, genom att slippa nya amerikanska regler för beskattning av vinstmedel utomlands och att samtidigt flytta skattebasen till Storbritannien, med en lägre skattenivå.

"Fientlig process"

Under fredagen kallade regeringen till presskonferens angående Pfizers planer.

– Det vi nu ser är en fientlig process där ett väldigt viktigt skäl för affären förefaller att vara ett skattetekniskt upplägg, säger finansminister Anders Borg, skriver TT.

Även utbildningsminister Jan Björklund var kritisk:

– Skälet, om den här affären genomförs, och om Sverige i nästa steg skulle förlora på det, är inte att forskningsklimatet i Sverige är sämre, utan det är skatter. Britterna har en väldigt låg bolagsskatt för den här typen av företag, och det är skälet, sägen han.

Trots att Astra Zeneca minskat antalet anställda från 9 100 till 5 900 bara sedan 2010 och lagt ned forskningen i Södertälje och Lund är bolaget en viktig arbetsgivare, enligt regeringen.