Vad är det för skillnad mellan...

Uppdaterad 2014-05-19 | Publicerad 2014-05-14

Cecilia Malmström, Marita Ulvskog och Elisabeth Svantesson?

Förutom att de tillhör olika partier så spelar de helt olika roller i EU-samarbetet.

Förra EU-ministern Malmström (FP) är ledamot av EU-kommissionen, där hon har ansvar för inrikesfrågor, bland annat asyl- och migrationsfrågor och arbetet mot den organiserade brottsligheten.

EU-kommissionen är ett slags regeringskansli för EU-samarbetet och leds av en kommissionär från varje medlemsland. Deras viktigaste uppgifter är att lägga förslag som ministerrådet (medlemsregeringarna) och EU-parlamentet fattar beslut om. De ska också se till att medlemsländerna följer gällande ­EU-regler och lagar.

Marita Ulvskog (S) är också före detta minister, men är sedan fem år tillbaka ledamot av EU-parlamentet. Hon fattar alltså beslut som påverkar din vardag. I de flesta fall måste parlamentet vara överens med minister­rådet för att beslutet ska bli giltigt.

Ledamöterna har en annan viktig uppgift – det är att granska kommis­sionen och företrädare för medlemsländernas regeringar. De kan de ­göra bland annat genom att ställa skriftliga och muntliga frågor, med ­efterföljande debatt.

Elisabeth Svantesson (M) är arbetsmarknadsminister och deltar som sådan i arbets­marknadsministrarnas ministerråd. Det diskuterar och fattar beslut tillsammans med parlamentet. Till ­senaste ­mötet skickade hon dock sin statssekreterare.

Följ ämnen i artikeln