Komysteriet löst – slaktfartyg utpekat

Uppdaterad 2014-01-11 | Publicerad 2014-01-10

Mysteriet med de döda kossorna vid skånska stränder kan vara löst.

Polisen pekar nu ut ett libanesiskt slaktfartyg som boven i nötköttsdramat.

– Såklart inte. Boskapen kastades i på internationellt vatten, svarar redaren Mohamad Khalifeh.

Döda kor av rasen Holstein flyter fortfarande i land längs danska och svenska kuster.

Senast i dag hittades två kadaver längs den danska kusten vilket totalt ger fem kofynd i Danmark och åtta i Sverige.

Dansk polis är övertygad om att kossorna kommer från ett libanesiskt fartyg som just nu ligger i Klaipeda, Litauen.

Inte tillåtet i Östersjön

I Biscayabukten ska fartyget ha råkat ut för en storm där flera av nötkreaturen omkommit.

– Vi vet med säkerhet att de kommer från ett libanesiskt fartyg som har seglat från USA genom Kielkanalen och in i Östersjön. I samband med resan har några kor dött. På öppet vatten det tillåtet att kasta korna överbord men det får man inte göra i Östersjön, säger vaktchefen Ehm Christensen vid Sydsjällands och Lollands-Falsters polis till Aftonbladet.

Nekar till anklagelserna

Aftonbladet erfar att det utpekade fartyget är Abou Karim IV från rederiet Khalifeh Group. Den 11 december avseglade fartyget från Wilmington, USA, med den ryska Östersjöhamnen Ust-Luga som mål. Enligt den danska polisen ska de ryska hamnmyndigheterna ha vägrat ta emot elva döda djur - vilket fått kaptenen ombord på fartyget att stäva mot Christiansø i Danmark och där kastat djuren överbord innan man lade till i Klaipeda.

När Aftonbladet når redaren Mohamad Khalifeh uppger han att flera kor dog på Atlanten men att ingen av dem kastades i Östersjön. Han säger att fartyget var lastat med 1 800 kor av blandade raser.

”Viss dödlighet”

– Det var en viss dödlighet på Atlanten innan vi nådde Engelska kanalen. I enlighet med internationella lagar och regler kastades boskapen i på internationellt vatten, i Atlanten.

Så inga kor kastades i Östersjön?

– Nej, såklart inte. Så vitt vi vet är Östersjön ett område där inget är tillåtet att kastas i vattnet, säger Mohamad Khalifeh.

I stället nämner redaren ett annat slaktfartyg, från en annan del av världen, som färdades längs samma rutt under samma period.

Aftonbladet har varit i kontakt med också det rederiet som uppger att korna som hittats i Östersjön är av en annan ras än dem man fraktade under julhelgen.

– Eftersom vi inte fraktade några kor av rasen Holstein kan kadavren inte komma från vårt fartyg, säger en företrädare för rederiet.

ANNONS