Debatten då och nu

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-17

Ändrade förutsättningar när partiledarna möts i debatt i kväll

Ett halvår – ett förändrat land.

Sverige drabbades av jobbkris, opinionen vände och fildelning blev storpolitik.

Med den bakgrunden möts partiledarna till debatt i kväll.

Vi kollade förutsättningarna då – och nu.

I kväll möts partiledarna för en direktsänd debatt i SVT:s ”Agenda”.

För drygt ett halvår sedan, oktober 2008, möttes de i samma studio.

Väldigt mycket har hänt sedan dess.

Vi gjorde en tillbakablick och konstaterade: Inte mycket är sig likt.

Finansläget

Då: Krisen hade just blivit på riktigt. En månad tidigare lät amerikanska regeringen investmentbanken Lehman Brothers falla. Finansminister Anders Borg hade nyligen gått budgetpromenad och konstaterat att det var höst i världsekonomin. Men 32 miljarder skulle räcka. I Agendadebatten sa Centerledaren Maud Olofsson:

– Det är allvarligt. och framförallt för de som drabbas. Samtidigt är Sverige ett av de bästa länder att bo i, i dessa tider. Vi har presenterat en budget som möter lågkonjunkturen.

Riksbankens styrränta var 4,75 procent.

Nu: Alla dystra prognoser blev ännu dystrare, om än med små små ljusglimtar på senare tid. Regeringens 32 miljarder räckte inte och det kom jobbpaket, fordonspaket och bankräddarpaket. De gamla nationalklenoderna Volvo och Saab hotades.

– Utrymmet för nya reformer är noll i höst, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Riksbankens styrränta är 0,5 procent.

Jobbläget

Då: Volvo lastvagnar hade just varslat 1 500 och Volvo personvagnar 3 000. Fredrik Reinfeldt i tv-studion:

– Det är nu den svenska modellen ska visa att den fungerar. Vi ska använda vår verktygslåda.

Arbetslösheten var 5,7 procent.

Nu: Över 100 000 har varslats sedan i höstas. Många tusen har förlorat jobbet. Kortare arbetstid och sänkt lön är krisreceptet för att fler ska slippa gå. Socialbidragen växer och vi undrar om verktygslådan är stor nog. Finansminister Anders Borg spår en arbetslöshet på elva procent valåret 2010.

Arbetslösheten i dag: 8,3 procent.

Alliansläget

Då: – Ja, den som förstod det där kan ju ringa en kompis, sa Reinfeldt i partiledardebatten när Miljöpartiets Maria Wetterstrand skulle förklara sitt förhållande till Vänsterpartiet.

Bara några dagar tidigare hade Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterat en gemensam allians inför valet två år senare. Vänsterpartiet fick inte vara med och Lars Ohly var arg, socialdemokrater ännu argare och regeringen skadeglad.

Nu: Lars Ohly fick till slut vara med men skadan var redan skedd. Förtroendet för Mona Sahlin som regeringsbildare var allvarligt naggat och frågorna fortsätter: Vad vill de egentligen? Mot regeringens vårbudget ställdes tre separata oppositionsbudgetar. Mer sammanhållen politik lovas nästa år.

– Det kommer att finnas två tydliga alternativ, en blå och en rödgrön allians att välja mellan, säger Sahlin.

Val-läget

Då: Vem tänkte på EU-val hösten 2008? Det var två år kvar till riksdagsvalet, halvtid för regeringen och ny blockpolitik på gång.

Nu: Valrörelsen har vaknat, snart i en tv i ditt vardagsrum. Nu ska väljarna mobiliseras och hållas borta från den stora uppstickaren: Piratpartiet. Fildelning är frågan framför andra, i alla fall efter jobb- och finanskris.

Opinionsläget

Då: Regeringen hade gjort vad de lovat men väljarna var inte nöjda.

I oktober ledde de rödgröna med nästan 13 procent över regeringen enligt Sifos mätning.

– Alliansen måste slå ett rekord för att komma ikapp, sa statsvetarprofessor Sören Holmberg senare samma höst.

Nu: Rekord eller inte men alliansen är ikapp. I Sifos aprilmätning skiljde bara 1,2 procentenheter blocken åt. I fredags presenterade Moderaterna en egen Skopmätning där till och med 38 procent av vänsterpartisterna gav regeringen Reinfeldt godkänt som krishanterare.

Vad hände?

”Generellt sett bestraffar opinionen regeringspartier för dåliga ekonomiska tider. Härvidlag är den svenska opinionsutvecklingen ett intressant och spännande undantag”, skrev statsvetardocenten Henrik Oscarsson på sin blogg i mars i år.

Magkänslan säger att allianspartierna har fördel när de möter oppositionen i kvällens debatt. Hur kunde det bli så? Vi frågade Toivo Sjörén, opinonsanalytiker på Sifo.

– Väljarna upplever att regeringen har hanterat det dåliga läget bra. Samtidigt tror man inte att oppositionen skulle hantera läget bättre.

Så är det nu. Men lika mycket som har hänt det senaste halvåret kan mycket väl hända på ett halvår igen.

– Det är ett väldigt turbulent läge. Vi vet inte var arbetslösheten tar vägen och hur det påverkar opinionen. Även dagens låga ränta påverkar, men vad händer när den börjar gå upp igen? Det finns många osäkerhetsmoment, säger Toivo Sjörén.

Och i själva verket är vi tillbaka i något av ett opinionsmässigt normalläge.

”Onormalt tillstånd”

– Det är inte normalt med så stora skillnader mellan blocken som vi såg i höstas. Det är ett onormalt tillstånd.

I dag kom en färsk sifomätning som visar att oppositionen nu faktiskt leder med 3,6 procentenheter över alliansen. Om det är ett tecken på en vändning bort från regeringens

krishanteringsframgång är naturligtvis alldeles för tidigt att säga. Men det säger i alla fall att ingenting är givet i dagens turbulenta tider.

Så är förutsättningarna. 20.00 börjar debatten i SVT 2. Aftonbladet.se rapporterar direkt.