Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Jag slängde mig över henne"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-07

Åtalade pojken berättar i polisförhör om mordet på Therese Johansson Rojo

STOCKHOLM. Den 16-åriga flickan misstänks ha övertygat sin pojkvän att Therese Johansson Rojo, 15, skulle dö.

I dag väcktes åtal mot de två tonåringarna.

– Jag slängde mig över henne och kopplade ett strypgrepp, berättar pojken i polisförhör.

Offret I Stureby i södra delarna av Stockholm vallfärdar sörjande för att hedra Therese Johansson Rojo med tända ljus, blommor och fotografier. En vän till det misstänkta paret berättar: ”Han skulle bevisa sin kärlek genom att döda Therese.”

Sent på kvällen den sjätte juni ringer pojken till sin jämnåriga flickvän. Han är andfådd, som om han sprungit.

– Det är gjort, jag har dödat henne, säger han.

I ett skogsparti i Stureby ligger Therese Johansson Rojo svårt skadad. Hennes liv går inte att rädda.

Svartsjukedramat hade till slut gått för långt.

I dag åtalas 16-åringen och hans flickvän misstänkta för mord respektive anstiftan till mord.

Bad honom döda

I förhören berättar pojken att han först slog Therese med en pinne i bakhuvudet.

– Det var en blöt pinne så den gick av direkt, och då skrek...eller sa hon högt vad gör du, jag har inte gjort dig någonting. Och det är då jag slänger mig på henne där och tar ett strypgrepp på henne.

Förshörsledaren: Men är du medveten om vilka konsekvenser det här får?

– Jag försöker att liksom komma ihåg vad jag tänkte just då, men jag kan inte komma ihåg att jag tänker någonting alls, eller, blir.../.../ när jag blir väldigt fysiskt aggresssiv eller alltså, när jag blir sur, kan jag inte tänka klart.

Svartsjukedramat började flera veckor tidigare. Pojken var då otrogen mot sin flickvän och för att få henne tillbaka trodde han att han måste lyda hennes uppmaning att döda Therese.

I förhören berättar den åtalade pojken hur flickvännen utryckligen, flera gånger, bad honom att döda. Om han gjorde det skulle de bli dom igen. Tankarna kring detta på festen ledde till att han sedan satte planerna i verket.

Han förklarar också hur han varit förblindad av sin flickvän och av rädsla att förlora henne. Att det var orsaken till hans agerande. Och att han först efteråt insett vidden av vad han gjort.

– Men nu när jag insett, när jag kom hit, när jag legat där inne i cellen och tänkt så har jag insett att vad fan är det jag har gjort. Att jag inte alls hade förlorat någonting på att förlora henne utan kanske bara dom gånger jag är lycklig med henne, att dom gångerna kanske är slut och att jag har en massa andra människor som älskar mej mer än vad hon egentligen gör, och att nu har jag svikit alla dom personerna.

Inte menat allvar

Flickan säger i sin tur att hon inte menat allvar med sina ord, att det bara rörde sig om ett spel.

– Jag sa till honom att det skulle bli vi igen om han gjorde det, men det var bara sådant jag sa, för jag trodde aldrig att han skulle göra det.

När pojken ringer på mordnatten och berättar att han dödat Therese får hon panik.

– Jag blev chockad. Och jag... alltså jag kommer inte ihåg, alltså jag kommer bara ihg att jag inte visste vad jag skulle säga. Och han sa, men säg någonting, men jag kunde inte säga något, säger hon till polisen.

Mår mycket dåligt

Flickan har rapporterats må mycket dåligt sedan hon delgavs misstanke om anstiftan till mord.

Bedömningen i den lilla sinnesundersökningen, paragraf 7-utredningen, visar att det "kan misstänkas" att flickan lider av en allvarlig psykisk störning, både vid gärningen och vid undersökningen. Några sådana misstankar finns däremot inte när det gäller pojken som genomförde dådet.