Alla blickar mot Nordkorea

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-26

Ryktena är många om mannen bakom de svarta solglasögonen och på de skyhöga klackarna.

Kim Jong Il är envåldshärskaren som gång på gång får världens blickar att riktas mot Nordkorea.

I går provsprängde det lilla fattiga landet en atombomb lika kraftig som den i Hiroshima.

Det har gått knappt tre år sedan Nordkorea provsprängde kärnvapen sist. Sedan dess har förhållandena för landets hårt drabbade befolkning inte förbättrats.

Situationen är extrem, positionerna låsta. Då slår diktatorn Kim Jong Il till.

Klockan 02.54 i går natt ska bomben ha smällt av, skriver TT. Enligt sydkoreanska och ryska bedömare var smällen lika kraftig som bomberna över Hiroshima och Nagasaki i slutet av andra världskriget.

I Nordkorea kallas han ”den käre ledaren”. Utanför landets gränser hör vi oftast talas om Kim Jong II:s lyxkonsumtion och playboy-fasoner.

Men informationen om diktatorn och hans regim är lika bristfällig som landet är slutet.

Heligt berg

Nordkoreanerna matas med den fantasifyllda historieskrivningen om deras ledare som föddes vid det heliga berget Paektu under dubbla regnbågar och en klar stjärna på himlen.

Andra uppgifter gör gällande att han i själva verket föddes i Sibirien 1941 där pappan levde i exil.

Enligt samma propagandistiska logik är han en fenomenal golfspelare som slog elva hole in one på sin första runda.

Han är en av världens smartaste män med 160 i IQ.

Han har skrivit flera förstklassiga operor.

Poet

Han är en av historiens främsta filmskapare i klass med Fellini, Bergman eller Spielberg.

Dessutom är han en enastående poet.

Han kom till makten några år efter att hans pappa Kim Il Sung dött 1994. Pappan ses som Nordkoreas grundare och det var han som odlade personkulten kring sig själv och sonen. Under honom blev Nordkorea en extrem kommunistisk diktatur.

Men Kim Jong Il blir aldrig Nordkoreas riktiga härskare. Hans pappa är nämligen ”den evige ledaren”.

Hög platåsko

De få vittnesmål som kommit från före detta medarbetare till diktatorn vittnar i stället om en tjejtokig playboy som älskar franska viner, konjak och hummer. Han känns lätt igen i sin khakifärgade militärdräkt, de svarta solglasögonen och den fluffiga frisyren som ger illusionen att han är några centimeter längre.

Uppgifterna om hans längd varierar mellan 155 och 165 centimeter. Platåskorna kan ha en sula på 10–12 centimeter som kompensation.

Men många Koreaexperter varnar för den komiska nidbilden. De som träffat Kim Jong Il beskriver en påläst och kunnig man som följer utvecklingen i världspolitiken och som inte ger efter en tum.

Fick en stroke

Han ska också vara duktig på att manipulera och få sin vilja igenom. I officiella sammanhang kommer han och går lite som han vill.

Numera varken röker eller dricker den före detta festprissen, heter det. Förra hösten ska han ha drabbats av en stroke och under många månader syntes han inte överhuvudtaget i offentligheten.

Hundraårsdag

Så när han kom tillbaka gjorde han det med besked. I april testsköts en satellit som ska kunna nå hela vägen till USA. I den kontrollerade partipressen kunde nordkoreanerna läsa att deras ”käre ledare” gråtit över att de åtskilliga miljoner som satellitprogrammet kostar inte kunde gå till mat till folket.

Men han uppmanade folket att göra Nordkorea till en mäktig stat till år 2012 då landet firar hundraårsdagen av den evige ledaren Kim Il Sungs födelse.

Nordkorea började framställa uran redan 2002. Sedan dess har hot om kärnvapentillverkning använts fram och tillbaka för att tvinga framför allt USA att förhandla med det hårt drabbade landet.

Av Nordkoreas 24 miljoner invånare lever de flesta i ren fattigdom och många svälter.

Gårdagens test av den nya kärnvapenbomben ses av bedömare som ett klassiskt nordkoreanskt grepp att tvinga fram förhandlingar med omvärlden.

Än en gång riktas blickarna mot Nordkorea och dess enväldige ledare. Fördömandet från omvärlden blev massivt och enstämmigt.

Men Kim Jong Il ska tidigare ha sagt att all publicitet är bra publicitet.