Valet blev en thriller
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-14
OSLO. Norska valet blev en thriller.
Statsminister Jens Stoltenberg och hans rödgröna koalition sitter kvar.
Borgarna sumpade segern trots starka högerframgångar.
Höyre gjorde ett mycket starkt val och är egentligen den store vinnaren. Högerpopulistiska Fremskrittspartiet, FRP gjorde sitt bästa val hittills.
Det räckte inte eftersom Arbeiderpartiet också gick fram rejält även om slutresultatet inte var helt klart i natt.
- Låt oss hoppas att det räcker ända fram, säger Stoltenberg inför segerrusiga anhängare som skriker "Fyra år till".
Småpartierna är de stora förlorarna.
Jämt på förhand
Alla visste att valet skulle bli jämt. De sista dagarnas opinionsmätningar visade alla på olika segrare.
Ändå är resultatet en stor besvikelse för borgerligheten. De hade räknat med att de norska väljarna skulle göra som de brukar; kasta ut den sittande regeringen.
Besvikelsen märks tydligt på högerpopulistiska Fremskrittspartiet valvaka där stämningen pendlar mellan hopp och förtvivlan. Champagneglasen står orörda långa stunder. Folk börjar troppa av innan resultatet är helt klart.
Partiet hade hoppats att äntligen bli insläppt i politikens finrum. Nu är de för andra valet i rad landets näst största parti utan att regeringsportarna öppnas.
Till stor del har de borgerliga sig själva att skylla. Förmodligen ångrar de att det inte följde den svenska alliansens exempel och presenterade ett gemensamt regeringsalternativ.
Istället började de strida inbördes mitt i valrörelsen.
Först gick Venstres ledare Lars Sponheim ut och skrev i direktsänd TV på ett väljarkontrakt där han garanterade att inte delta i en regering där Fremskrittspartiet finns med.
På det svarade FRP:s partiledare Siv Jensen med att skriva på ett liknande kontrakt där hon lovade att inte stödja en borgerlig regering som inte släppte in hennes parti.
Inget tydligt alternativ
Plötsligt fanns inget tydligt regeringsalternativ på den borgerliga sidan. Det kan ha kostat röster.
Fremskrittspartiets förre ledare Carl I Hagen gick på valvakan så långt att han gav Lars Sponheim personligen skulden för de borgerligas förlust.
Intressant är att Venstre är det borgerliga parti som straffats mest av väljarna. De är nära att ramla under fyraprocentsspärren.
För Jens Stoltenberg är valet en stor personlig triumf. Opinionsmätningar visar att han är lika populär som de båda kvinnliga partiledarna Höyres Erna Solberg och Siv Jensen tillsammans.
Han gjorde det med en formidabel valspurt.
Med en seger bryter han också förbannelsen att den sittande regeringen alltid förlorar. Nu kan de norska socialdemokraterna hålla i taktpinnen i fyra år till.