Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Talibanledaren dödad i raketattack

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-07

En amerikansk raket träffade huset där talibanledaren befann sig.

På fredagen bekräftade flera källlor att Baitullah Mehsud dog i attacken.

Mehsud misstänks bland annat för mordet på ex-premiärministern Benazir Bhutto och hade ett pris på sitt huvud.

Flera källor inom talibanmilisen i Pakistan säger till The New York Times att Baitullah Mehsud dödades vid en amerikansk raketattack i onsdags.

Huset besköts

Enligt Sky News ska nu talibanledarens närmaste man ha bekräftat dödsfallet. Den diabetessjuke Mehsud hos sin svärfar för att behandlas för njurproblem i Zanghara i Södra Waziristan, när huset anfölls – troligen av en obemannad så kallad drönare i en attack som planerats av den amerikanska underrättelseorganisationen CIA.

Millismedlemmarna ska nu mötas för att hitta en ersättare till Mehsud.

Även Pakistans utrikesminister bekräftar uppgifterna.

Mehsud, född 1974, tillhör den mäktiga klanen med samma namn. Han föddes och växte upp i det klanstyrda området Södra Waziristan i Pakistan. De senaste åren har han ökat sin makt och trätt fram som centralfigur bland de pakistanska talibanerna.

40 miljoner för hans död

Mehsud – som antas ha 20 000 män under sitt befäl, bland dem många utländska islamister – tros ha beordrat hundratals mord och bombdåd. Bland annat ska han ha mördat tidigare premiärministern Benazir Bhutto.

Mehsud själv, som har ett pris på motsvarande drygt 40 miljoner kronor på sitt huvud och anses vara lierad både med al-Qaida och den afghanske talibanledaren mulla Omar, har nekat till mordet på Bhutto.