Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Putin förärar Zimbabwekollega helikopter

TT-AFP

Uppdaterad 2023-07-28 | Publicerad 2023-07-27

Rysslands president Vladimir Putin, till höger, och Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa under det pågående mötet i S:t Petersburg i Ryssland.

Rysslands president Vladimir Putin uppvaktar intensivt de afrikanska ledare som deltar i ett två dagars toppmöte i S:t Petersburg. En kollega har exempelvis kunnat tacka och ta emot en presidenthelikopter.

Isolerad av västvärlden efter att anfallskriget mot Ukraina inleddes förra året är den ryske ledaren i stort behov av stöd från Afrika.

Förutom att utlova gratis leveranser av spannmål till ett antal av kontinentens länder, har Putin givit en presidenthelikopter i gåva till Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa, enligt det afrikanska landets informationsdepartement.

”Hans excellens president Putin har givit hans excellens president Emmerson Dambudzo Mnangagwa en presidenthelikopter”, skriver departementet på sociala medier.

”Denna fågel kommer snart pryda vår himmel”, tillägger regeringstalesmannen Nick Mangwana på X, den plattform som tidigare hette Twitter.

Sanktioner har länge riktats mot Zimbabwe på grund av korruption och brott mot mänskliga rättigheter, något som Mnangagwa påpekade under mötet.

– Sanktionsoffer måste samarbeta, sade den zimbabwiske presidenten när han ställde sig framför en video med den nya helikoptergåvan.

ANNONS