Andersson: Respektlöst mot svenska folket

Niklas Svahn/TT

Wiktor Nummelin/TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2021-12-15

Statsminister Magdalena Andersson (S) deltar i sitt första EU-toppmöte i veckan. Här med Tjeckiens snart avgående premiärminister Andrej Babis.

Statsminister Magdalena Andersson (S) ser kärnkraften som en viktig del i Europas omställning. Men på hemmaplan anser hon att oppositionen har en ointellektuell hållning.

– Jag tycker det är respektlöst mot svenska folket.

Frågan om kärnkraft ska klassas som hållbar på samma sätt som vind- och vattenkraft är en het fråga i både Sverige och EU. Magdalena Andersson har sin uppfattning klar.

– Det finns ingen som har en kristallkula och kan titta tiotusentals år in i framtiden. Det här är något som våra barn, barnbarn, barnbarnsbarn kan göra bedömningen om det är hållbart eller inte.

Magdalena Andersson sitter under onsdagen, i egenskap av statsminister, för första gången med bland stats- och regeringschefer från övriga EU-länder på ett toppmöte. Hon representerar även Danmark då statsminister Mette Frederiksen är hemma sjuk, dock inte i covid-19.

Inför toppmötet i Bryssel diskuterades kärnkraftens hållbarhet i riksdagens EU-nämnd i Stockholm.

KU-anmälan

Frågan har varit uppe i EU-nämnden förut och Anderssons företrädare Stefan Löfven blev KU-anmäld efter att han struntat i att ta upp att kärnkraften ska klassas som hållbar på ett EU-toppmöte.

Löfven kände sig inte bunden av EU-nämndens beslut, eftersom majoriteten bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är ”falsk” i nämnden. Partierna har inte majoritet i riksdagen som helhet.

Magdalena Andersson går hårt åt oppositionen på en pressträff inför toppmötet och kallar deras hållning i kärnkraftsfrågan ointellektuell.

– Jag tycker också det är konstigt i förhållande till svenska väljare, när man vet att en majoritet av de riksdagsledamöter som sitter i Sveriges riksdag inte tycker att det är hållbart. Det är respektlöst mot svenska folket.

Andersson anser sig veta, utifrån resultatet i nämnden, hur riksdagens kammare ställer sig i frågan.

– Det är bara att räkna.

Kärnkraftsfrågan hänger ihop med energipriserna, som stigit kraftigt i Sverige och Europa. Statsministern säger att det inte råder någon tvekan om att det höga elpriset är ett bekymmer för svenska hushåll. Men hon kan inte utlova några insatser.

– Regeringen följer utvecklingen väldigt noga och ser om vi bedömer att vi behöver komma med åtgärder. I så fall finns en lång rad potentiella åtgärder i verktygslådan.

Splittrar EU

Frågan om naturgas och kärnkraft ska klassas som hållbara energislag är konfliktfylld inte bara i Sveriges riksdag, den splittrar även EU-länderna. EU och Sverige behöver bryta beroendet av fossila bränslen inklusive beroendet av rysk gas, fortsätter hon.

EU-kommissionen väntas presentera ett förslag den 22 december om den så kallade taxonomin – alltså regler som ska styra investeringar mot klimatmässigt hållbara projekt.

– Det är regeringens uppfattning att kärnkraften kommer att vara en viktig energikälla under omställningen och att det därför finns anledning att den ska vara med i taxonomin, sade Andersson tidigare under onsdagen på väg in till EU-nämnden.

– Däremot delar vi inte uppfattningen att man ska hävda att det är en hållbar energikälla, på samma sätt som vind- eller vattenkraft.

Ses som svängning

Partier som värnar kärnkraften, däribland Moderaterna och Kristdemokraterna, tycker sig höra en liten svängning i Anderssons retorik – vilket de välkomnar.

– Vi har upprepade gånger lyft att kärnkraften ska klassas som hållbar inom taxonomin, säger Jessika Roswall, Europapolitisk talesperson för M.

– Regeringen har redan förspillt tid i denna fråga, men det finns fortfarande tid att argumentera för kärnkraften.

Exakt hur Andersson ska formulera sig gällande taxonomin på EU-toppmötet vill hon inte redogöra för, men hon framhåller att hon ”naturligtvis” kommer att presentera EU-nämndens hållning.

– Exakt hur jag ska formulera mig kommer jag fundera över när jag sover i natt.

EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans har inför kommissionens besked nästa vecka framhållit att även om naturgas och kärnkraft kommer att inkluderas i taxonomin, så betyder inte det att de i sig är gröna investeringar, men att man måste konstatera att kärnkraftens nollutsläpp är viktiga när utsläppen ska ned generellt. Och naturgas är viktig i övergången under tiden som kol ska ersättas med förnybar energi.