Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Apokalyptiska scener i Sydafrika – börjar tillverka egna vapen

Uppdaterad 2021-07-16 | Publicerad 2021-07-15

Scener med apokalyptiska undertoner utspelar sig i Sydafrika.

Nu har människor börjat tillverka sina egna vapen.

Minst 117 personer har dött i våldsamheterna som följt ex-presidenten Jacob Zumas fängslande.

Bilder på brinnande byggnader och bilar vittnar om plundrarnas framfart – följt av gator belamrade med sopor, bråte och gaffeltruckar.

Det som började som politiska protester från anhängare till Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har urartat till våldsamma upplopp. Ex-presidenten står anklagad för korruption och är dömd till fängelse i 15 månader för domstolstrots.

I en video publicerad av The Sun beskriver ett vittne upploppen som ”ett totalt helveteslarm” och upploppen jämförs med scener från zombieserien ”The Walking Dead”.

– Vi lever i ett så vackert jävla land, och det här är skiten vi måste stå ut med på daglig jävla basis, säger mannen och filmar brinnande bilar och byggnader. I bakgrunden hörs skottlossning.

Det kommer även uppgifter om att människor tillverkar egna vapen, bland annat genom att blanda egen pepparsprej av vinäger och chilipulver.

– Det här är inte gjort av några plundrare, nej, nej, nej. Det här är gjort av resterna av den statskorruption som finns kvar för att skada den nye presidentens anseende, som tagit i med hårdhandskarna mot korruptionen i landet, säger Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Sydafrika.

– De här attackerna var väldigt skickligt utförda för att klippa av pulsådrorna mellan hamnen och huvudstäderna. Man visste exakt var man skulle slå till för att skada infrastrukturen och försörjningen i landet. Den kunskapen finns inte bland dem som springer in i en affär och stjäl mjöl eller radioapparater.

Våldsamma protester i staden Durban.

Bebis kastas från brinnande höghus

Minst 117 personer har dött i våldsamheterna sedan Jacob Zumas överklagan avslogs i fredags. Tusentals har gripits sedan oroligheterna startade i Zumas hemprovins Kwazulu-Natal i sydöstra delarna av Sydafrika.

– Drygt ett dygn efteråt började man med att tända eld på lastbilar och på varuhus, blockera vägar och vattenförsörjning. Ingen ska tro att det är plundrarna som satt igång detta.

I en video publicerad av brittiska BBC kastar en mamma sin bebis från ett brinnande höghus i staden Durban. Elden ska ha startats av människor som plundrat affärerna på bottenvåningen.

Dagen innan trampades 10 personer ihjäl när en galleria i Soweto plundrades.

– Den sortens pöbelvälde som dragit fram är inte roten. De kom först efter attackerna, efter att man med kirurgisk precision slagit till mot landets infrastruktur, säger Håkan Juholt.

Sydafrikansk polis gör ett gripande i  Johannesburg.

Zumas dotter: ”Låt det brinna”

Han menar att upploppen är orkestrerade av militärer och chefer som tidigare arbetat för Zuma inom säkerhetstjänsten. Syftet är att urholka förtroendet för den sittande presidenten och få Sydafrika att framstå som ett kaotiskt land.

Enligt tidningen Daily Maverick ska tolv högt uppsatta personer inom säkerhetstjänsten ha planerat upploppen.

– Zumas dotter twittrade dagen innan det här drog igång: ”Let it burn, let It burn”, ”låt det brinna”. Samma dag twittrade borgmästaren i Durban, ett av områdena där det gått värst till: ”vi är Zuma, Zuma är oss, vi är enade”. Allt verkade så väldigt koordinerat, säger Håkan Juholt.

Stor ojämlikhet och fattigdom

Runt 25 000 soldater har kallats in för att stävja oroligheterna som nuvarande president Cyril Ramaphosa kallar för de värsta i Sydafrika sedan apartheidsystemet föll 1994.

– Man kan väl säga att Jacob Zuma inte förvaltat arvet efter Nelson Mandela på ett sätt som är värdigt. Men han var en folkvald ledare, säger Håkan Juholt.

Det krävs inte mycket för att få krutdurkar som stora ekonomiska klyftor och hög arbetslöshet att explodera, menar han.

– Det är en hungerekonomi, många är fattiga i generationer. Det finns så många saker som kan tända gnistan till ett upplopp. En expert sade i morse att det kan vara en fotbollsmatch.

– Ljusningen är att det här kanske är den djupa korruptionens dödsryckningar. Jag menar att det mesta går i rätt riktning i Sydafrika under president Ramaphosas ledning. Sydafrika har återupprättats som en rättsstat i dag, säger han.