Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

En miljon evakuerade när supertyfon slår till

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-09-06 07.57

Runt en miljon människor har evakuerats när nu supertyfonen Yagi har dragit in över södra Kina. Finansstaden Hongkong har bommats igen, skolor och banker är stängda. Enligt uppgift kan lågtrycket vara ett av de starkaste någonsin.

På semesterön Hainan, omtalad som ”Kinas Hawaii”, har myndigheter sett till att över 400 000 personer flyttats till säkerhet. Och i Guangdong, fastlandsprovinsen dit Yagi väntas härnäst, har ytterligare en halv miljon människor evakuerats.

I staden Wenchang, med en halv miljon invånare, på Hainan visar amatörfilmer hur människor handlöst släpas runt av kastvindar och piskas av skyfall. Lufttrycket i Yagi har uppmätts till runt 925 hektopascal, och på något håll ännu lite lägre, vilket beskrivs som rekordlåga nivåer över land.

Yagi tog tidigare i veckan över tio liv på Filippinerna. Då kategoriserades ovädret som en tropisk storm, men nu har det stärkts avsevärt.

Efter Hainan väntas Yagi dra vidare ut över Tonkinbukten mellan Kina och Vietnam. Under lördagen påverkar ovädret därmed nordostligaste Vietnam och Guangxi i södra Kina.