Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Premiärminister i tårar i Belgien

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-06-10

Belgiens premiärminister Alexander De Croo gör sig redo att avgå. Arkivbild.

Belgiens premiärminister Alexander De Croo gör sig redo att avgå efter ett rejält nederlag för hans liberala parti Open VLD i det parlamentsval som hölls parallellt med EU-valet.

– Vi förlorade. Från i morgon kommer jag att vara avgående premiärminister, förklarade en tårögd De Croo för sina väljare på partiets valvaka, enligt nyhetssajten Politico Europe.

Förlusten var dock inte oväntad. Opinionsmätningar har länge tytt på att den nuvarande sjupartikoalitionen mellan liberaler, socialdemokrater och gröna inte får fortsatt majoritet.

Störst i det belgiska valet blev i stället det flamländska separatistpartiet NVA, som lyckades hålla ytterhögerpartiet Vlaams Belang en bra bit bakom sig, både nationellt och regionalt, trots att opinionsmätningar länge pekat på det motsatta.

På den fransktalande sidan gick liberala MR och vänsterpartiet PTB starkt framåt. Regeringsbildningen i det splittrade Belgien lär nu som vanligt ta lång tid. Senast tog det 1,5 år innan en ny regering var klar efter valet 2019.