Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Attacken mot påven: Offer har rätt till sanningen

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-09-27 11.40

Påve Franciskus skakar hand med Belgiens kung Philippe under ett möte på fredagen.

Belgiens premiärminister riktar skarp kritik mot påven Franciskus för katolska kyrkans historia av sexuella övergrepp utförda av präster – och mörkläggningen av händelserna.

– Det är vår skam och vår förnedring, säger påven under sitt besök i Belgien.

Belgiens premiärminister Alexander de Croo kräver “konkreta åtgärder” för att göra upp med det förflutna och sätta övergreppsoffrens intressen framför kyrkans.

Talet är ett av de skarpaste som riktats mot påven under hans utlandsresor hittills. Även Belgiens kung Philippe kräver vid mötet på Laekens slott att kyrkan “oupphörligen” ska arbeta för att sona sina brott och hjälpa offren att läka.

I Belgien har avslöjanden om övergrepp och systematiska mörkläggningar uppdagats under två decennier, vilket satt förtroendet för den katolska kyrkan på prov.

– I dag räcker det inte med bara ord. Vi behöver också konkreta åtgärder, säger De Croo.

– Offer måste få höras. De behöver vara i centrum. De har en rätt till sanningen. Missgärningar måste erkännas, säger han på fredagen inför kungligheter, kyrkliga tjänstemän, diplomater och politiker.

– När något går fel kan vi inte acceptera mörkläggningar. För att kunna se mot framtiden måste kyrkan erkänna sitt förflutna.

I ett eget tal vid mötet säger påven att kyrkan måste “söka förlåtelse”.

– Det är vår skam och vår förödmjukelse, säger han i sitt tal.

– Kyrkan måste skämmas och måste söka förlåtelse.

Påven väntas senare under fredagen möta övergreppsoffer.