Väderfenomenets syster kan slå till i sommar

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-06-03

Väderfenomenet La Niña kan påverka vädret i hela världen. Bilden är från ett område i Kalifornien i västra USA som eldhärjades 2021.

Det har eldat på den globala medeltemperaturen och extremväder runt om på jorden. Men nu visar väderfenomenet El Niño tecken på att gå mot sitt slut för den här gången, enligt FN:s väderbyrå WMO.

Sannolikt väntar i stället La Niña (flickan), motsatsförhållandet till El Niño (gossen), senare i år.

Prognosen pekar på lika chans (50 procent) till neutrala förhållanden eller en övergång till La Niña under juni-augusti. Chansen för La Niña-förhållanden ökar till 60 procent under juli-september och 70 procent under augusti-november.

La Niña kyler ned ytvattnet i tropiska Stilla havet och förändrar den atmosfäriska cirkulationen. Det kan påverka vädret i hela världen, leder ofta till fler orkaner på Atlanten samt mindre regn och fler bränder i västra USA. Men effekterna varierar beroende på intensitet, varaktighet och samspelet med andra klimatvariationer.

2023 var det varmaste året som uppmätts globalt.

”Slutet på El Niño innebär inte en paus i de långsiktiga klimatförändringarna eftersom vår planet kommer fortsätta värmas upp på grund av värmefångande växthusgaser”, säger WMO:s biträdande generalsekreterare Ko Barrett i en kommentar.

”Exceptionellt höga havstemperaturer kommer att fortsätta att spela en viktig roll under de kommande månaderna.”