Nu börjar rättegången mot Joe Bidens son

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-06-03

Det har kallats ”den andra” stora politiska rättegången i USA.

Nu drar den federala rättsprocessen mot Hunter Biden i gång. Presidentsonen har åtalats för att ha ljugit om sitt narkotikamissbruk när han köpte ett skjutvapen.

”Jag var en crackmissbrukare. Jag hade ingen plan bortom crackpipans återkommande begär”.

Orden är president Joe Bidens son Hunter Bidens, de står att läsa i självbiografin ”Beautiful things” (Vackra saker) som den 54-årige juristen och affärsmannen publicerade 2021.

Nu kan de också komma att användas emot honom. Detta i en politiskt haussad rättegång i hemstaten Delaware, som startar bara dagar efter den uppmärksammade New York-domen mot expresident Donald Trump.

Fyllde i blankett

Hunter Biden har åtalats på tre punkter av den Trumptillsatta distriktsåklagaren och särskilde åklagaren David Weiss. Weiss menar att Biden inte sade sanningen om sitt missbruk när han köpte en Coltrevolver hösten 2018 och därefter olagligen hade vapnet i sin ägo en tid. Målet fokuserar bland annat på det federala formulär presidentsonen fyllde i vid köpet, där han försäkrade att han inte använde eller missbrukade narkotika, enligt medier.

Vittnesmål från bland annat Hunter Bidens exfru och bevis i form av självbiografin, avslöjande bilder och textmeddelanden till langare är att vänta, enligt tidningsuppgifter.

Hunter Biden nekar till anklagelserna och har sagt sig vara oskyldig. Försvaret planerar ifrågasätta vad det innebär att vara medveten om sitt missbruk och understryka att Biden, vid köpet, just gått igenom en behandling mot drogberoende.

Ihågkommen länge

Fälls Biden riskerar han som mest 25 år i fängelse och miljontals kronor i böter. Men rättegången ses också som mumma för Donald Trump, som av allt att döma blir Republikanernas kandidat i höstens presidentval. Han har länge påstått att demokraten Joe Bidens familj är korrupt.

Weiss har även åtalat Hunter Biden för skattebrott i Kalifornien. Och Trumplojala republikaner i representanthuset inledde i höstas en riksrättsprocess gentemot presidenten. I den hävdas att Joe Biden utnyttjat sina politiska positioner för att bland annat hjälpa sonen göra affärer i Ukraina. Inga direkta bevis har dock presenterats.

Den fällande domen mot Donald Trump i New York var historisk, det var första gången en tidigare president eller presidentkandidat för ett stort parti åtalades i ett brottmål. Men Hunter Bidens rättegång lär också bli ihågkommen länge, då det är första gången ett barn till en sittande president ställs inför rätta i ett brottmål.

Under måndagen börjar juryurvalet till rättegången som väntas pågå i omkring två veckor.

ANNONS