Nya hotet mot Sydkoreas högsta berg – buljong

TT

Publicerad 2024-06-29 18.30

I Sydkorea har det blivit trendigt att äta snabbnudlar på väg upp till berget Hallasan, men buljongen riskerar att förstöra för vattenlevande djur i dalen. Arkivbild.

Sydkoreas högsta berg är utsatt för miljöförstöring från ett nytt, otippat håll – nämligen från snabbnudlar.

Kontoret ansvarigt för berget Hallasan, som är Sydkoreas högsta berg på 1 947 meter, har startat en kampanj för att uppmana vandrare att inte slänga snabbnudelsoppa på berget eller i dess vattendrag. Syftet är att bevara en ”ren miljö”, enligt ett pressmeddelande, skriver CNN.

Anledningen är buljongens höga saltnivåer. I Sydkorea är det nämligen trendigt för vandrare att ta med sig snabbnudlar i en engångsmugg, för att äta under dagen.

”Buljongen innehåller mycket salt, att kasta den längs dalens vattenflöde gör det omöjligt för vattenlevande insekter att leva i förorenat vatten”, skriver kontoret i ett Facebook-inlägg.

Bland annat rökning och att lämna mat och skräp är förbjudet på berget. Den som bryter mot förbudet riskerar böter på upp till 2 000 000 won, motsvarande över 15 000 kronor.

Trenden att äta nudlar på höga bergstoppar sprider sig även utanför Sydkoreas gränser. Enligt koreanska medier kan man numera beställa ramyun-nudlar på toppen av berget Matterhorn i Schweiz.