Iran: "Utplånande" krig vid attack mot Libanon

TT-AFP

Publicerad 2024-06-29 16.19

Vid gränsen mellan Israel och Libanon pågår nästan daglig beskjutning sedan i oktober. Arkivbild.

Iran varnar för att landet och dess regionala allierade kommer att konfrontera Israel med ett ”utplånande” krig om man attackerar Libanon.

Irans beskickning i New York står bakom uttalandet som kommer samtidigt som oron har stigit för ett utbrett krig i regionen sedan beskjutningen mellan Israel och den Iranstödda shiamilisen Hizbollah i Libanon intensifierats under den senaste månaden.

Även retoriken från båda sidor har eskalerat i juni.

Beskickningen skriver på X att den ”bedömer den sionistiska regimens propaganda om att angripa Libanon som psykologisk krigföring”.

”Om den ger sig in på fullskalig militär aggression kommer ett utplånande krig att följa. Alla alternativ, inklusive alla motståndsfronters fulla inblandning, ligger på bordet”, fortsätter inlägget.

Israel och Iranstödda Hizbollah har nästan dagligen beskjutit varandra sedan Gazakriget inleddes till följd av terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober.

Utöver Hizbollah finns det andra grupper i regionen som får stöd från Iran. Om ett storkrig mellan Hizbollah och Israel skulle bryta ut kan shiamilisen få stöd från flera håll.