Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Upplöst thailändskt oppositionsparti pånyttföds

TT TT-AFP

Publicerad 2024-08-09

Kao Klais frontfigur Pita Limjaroenrat, som tvingades avgå som partiledare i september förra året, anländer till konstitutionsdomstolen i Bangkok den 7 augusti.

Thailands största oppositionsparti återlanseras med ny ledare och namn – två dagar efter att det upplöstes av landets högsta domstol.

Partiet storsegrade i valet förra året men släpptes inte fram till regeringsmakten. Det nya partiet kommer att ledas av den 37-åriga teknikentreprenören Natthaphong Ruengpanyawut, sade en talesperson till journalister i Bangkok.

I veckan upplöste Thailands konstitutionsdomstol landets största oppositionsparti Kao Klai och ledargestalter förbjöds vara politiskt aktiva i tio år. Något som EU, USA, FN och människorättsorganisationer menar skadar demokratin i landet.

Kao Klai gick bland annat till val på att lätta på landets strikta majestätslagar, något domstolen menar utgjorde ett försök att störta den thailändska monarkin.

Militären tog makten i Thailand genom en kupp 2014 och lät senare införa ett politiskt system som är klart riggat i dess favör. Partier som utmanar det militära och monarkistiska etablissemanget har även tidigare blivit ogiltigförklarade på olika vis.