Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Gatlyktor får insekter att matstrejka

TT

Uppdaterad 2024-08-07 13.09 | Publicerad 2024-08-06 04.02

Gatljus nattetid kan minska mängden ätliga löv för insekter. Arkivbild.

Gatlyktor som lyser på nätterna kan påverka den biologiska mångfalden i städerna. Ny forskning visar att ljuset förändrar konsistensen på löv så att insekter inte längre vill äta dem.

Träd som blir upplysta av gatlyktor tenderar att få hårdare och segare löv som insekter inte vill äta. Och när tillgången på ätliga löv minskar, kommer även antalet insekter, och i förlängningen fåglar, att minska enligt studien, som är publicerad i Frontiers in Plant Science.

Forskarna studerade cirka 5 500 löv från 180 träd på 30 platser i Peking. De såg då att löv som blivit belysta på natten inte bara var segare, de bildade mer tanniner, ett ämne som försvarar löven mot angrepp av olika slag. Ju mer ljus löven utsattes för, desto segare blev bladen. De segaste löven visade inte heller några tecken på att insekter ätit av dem.

Men det behövs mer forskning, tillägger forskarna. Det kan också vara så att mer ljus nattetid gör insekter mer synliga för rovdjur, vilket minskar deras antal, och därmed deras effekt på träden.