Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Nya riskfaktorer för demens identifierade

Vivvi Alström/TT

Publicerad 2024-08-03 20.07

Ålder är en riskfaktor för demens men det finns också faktorer som går att påverka. Arkivbild.

Forskare har hittat två nya riskfaktorer för demens. Tillsammans med tolv andra riskfaktorer står de för närmare hälften av alla demensfall i världen, enligt ny forskning. Samtliga går antingen att påverka eller förebygga.

Demenssjukdomar, där alzheimer är den vanligaste, beskrivs ofta som en av våra största hälsoutmaningar i framtiden med ungefär tio miljoner nya fall världen över varje år.

Hög ålder och gener är de vanligaste orsakerna. Men det finns även riskfaktorer som går att påverka. Forskare har tidigare pekat ut tolv faktorer som ökar risken för att drabbas, exempelvis dålig hörsel, diabetes, rökning och ensamhet. Gemensamt för dem är att de alla går att påverka, antingen på egen hand eller genom samhällsinsatser.

Uppdaterad lista

Nu har 26 demensexperter från hela världen uppdaterat listan med ytterligare två riskfaktorer – synförlust, till exempel som en följd av grå starr eller diabetes, och ett högt ”dåligt” LDL-kolesterol i medelåldern. Den uppdaterade listan presenteras i The Lancet.

Forskarna försökte också uppskatta hur stor andel av demensfallen som skulle kunna förhindras om var och en av de 14 riskfaktorerna togs bort.

Att eliminera alla faktorer skulle förhindra uppskattningsvis 45 procent av demensfallen, enligt forskarteamet.

Alkohol minst inverkan

Att förhindra hörselnedsättning och högt LDL-kolesterol hade den enskilt största effekten. De skulle minska demensfallen med sju procent vardera. Fetma och hög alkoholkonsumtion hade minst inverkan. Det minskade demensfallen med en procent vardera.

Forskarna understryker att även om riskfaktorerna är förknippade med demens betyder det inte att de orsakar tillståndet.

Den nya risklistan bygger på en genomgång av befintliga studier och omfattar cirka sju miljoner människor.