Stor utredning efter attentat mot tåg

Paulina Monzón/TT

Publicerad 12.24

800 000 resenärer drabbas av sabotaget på tågen i Frankrike.

Över 50 utredare arbetar med det sabotage som drabbade det franska järnvägsnätet under fredagen, samma dag som OS-invigningen i Paris.

Än har ingen tagit på sig ansvaret för de tre anlagda bränder som bröt ut och de ledningar som klipptes av under fredagen och skapade kaos i tågtrafiken, rapporterar le Parisien.

En utredning har inletts av Åklagarmyndigheten i Paris och 50 utredare från militärpolisen har kopplats in i fallet. Även polisens avdelning för antiterrorism har kopplats in, skriver Le Monde.

Enligt Paris polischef har man höjt säkerheten på tåg- och tunnelbanestationerna efter bränderna.

Prover tagna på plats har skickats till experter för att analyseras. Flera tusen järnvägsarbetare arbetar med reparationer och kontroller av hundratals kablar.

Det statliga franska järnvägsbolaget SNCF har kallat händelserna för en ”massiv, storskalig attack”. Enligt bolaget var bränderna samordnade och anlades vid knutpunkter för kablar som styr växlar och trafiksignaler.

Enligt källor som tidningen Le Figaro har talat med har metoden som användes vid attacken tidigare använts av grupper inom extremvänstern.

Den franska transportministern Patrice Vergriete fördömer handlingarna och kallar dem ”kriminella”.

Frankrikes premiärminister Gabriel Attal skriver på X att ”våra underrättelsetjänster arbetar aktivt för att hitta och straffa förövarna av dessa brottsliga handlingar”.

Följ ämnen i artikeln