Tre experter: Så coronasäkrar du tomten i år

Klara Stefansson/TT

Alice Nordevik/TT

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2020-12-19

Ho-ho-ho i videomöte eller från verandan. Inga kramar eller närgångna julklappsutdelningar.

I år ska tomten coronasäkras för allas skull. Men hur?

Hör råden från en virolog, en barnpsykolog – och tomten själv.

För många barn är den stora mystiken kring tomten en stor del av julen, något som Folkhälsomyndigheten tagit fasta på i ett av sina många råd inför högtiden:

"Om du firar jul och vill ha en tomte, bör personen som är tomte komma från den mindre krets som du umgås med".

Med andra ord: det finns inget tomteförbud, men pandemin tar inte julledigt. Så här kan du coronasäkra tomten i år.

"Digital tomte kanske blir nya grejen"

Peter Christianssen, "Tumabatomten", ordförande i föreningen Sveriges tomtegille:

"Ett alternativ är att hålla till utomhus, exempelvis på verandan. Då kan barnen stå i fönstret och så kommer tomten fram, för att sedan backa ut på gräsmattan. Man kanske får fuska lite genom att öppna en dörr eller ett fönster under en kort tid, för att prata med barnen och tala om att man är där men inte får träffas. Säg: 'Jag lämnar paketen här, så kan ni hämta dem när jag har gått'.

Har man inte den möjligheten så måste det ske digitalt. Jag kommer att ha videosamtal på julafton hemma vid datorn, i tomteverkstaden. Det räcker med att du ställer ett bord och en stol framför julgranen och tar på dig en tomteluva, oavsett om du har skägg eller inte. Man ska inte sätta på sig tomtemask, då tror jag barnen blir rädda.

Det finns ett förlösande mening: "Ho-ho-ho, här har ni tomten". Tala sedan om för barnen att tomten inte kan komma hem till allihopa i dessa tider.

Förr om åren hade digital tomte inte varit något alternativ, men i år kanske det blir nya grejen. Det kanske blir så att tomten ska vara digital, just på julafton.

Det är viktigt för barnen att bara få se tomten. Vi vuxna tycker kanske att det (digital tomte) är lite konstigt, men det tycker nog inte barn som ofta sitter med surfplattor."

"Man ska inte släppa in en tomte i huset"

Annika Linde, virolog och tidigare statsepidemiolog:

"Är tomten en person man normalt inte umgås med så ska den inte komma in. Man ska träffas max åtta personer i jul och förmodligen har de flesta redan bestämt vilka de ska fira med, kanske har man förberett sig genom att sitta i karantän också. Då ska man inte släppa in en tomte extra i huset.

I stället kan man gå ut och träffas. Man kan säga till barnen att: ‘Nu säger tomten att han står utanför’, eller kanske: ‘Vår skorsten är för trång för tomten att komma igenom’.

Och man ska naturligtvis inte krama tomten i år, utan tomten får sträcka fram ett paket och så tar barnet det. Det är bra om tomten har vantar på sig också, men det har han nog eftersom det är kallt. Sedan säger man hej då.

När det kommer till viktiga traditioner så är det lätt att säga att: ‘Den lilla grejen spelar ingen roll’ och släppa in tomten ändå. Men till slut blir det många saker som 'inte spelar någon roll', som läggs ovanpå varandra. Det är de små detaljerna som gör det och om det finns alternativa lösningar så är det bra.

Att tomten står där utanför i mörkret med sin lykta kan nog vara ganska mysigt faktiskt."

"Viktigt att hålla på traditionerna"

Ann-Sophie Darby, barnpsykolog:

"Jag tror att det är extra viktigt att försöka upprätthålla de traditioner man kan kring jul, eftersom det har varit ett så väldigt annorlunda år. Kan man hålla fast traditionen med tomten då så är väl det utmärkt. Så att något är som vanligt nu när väldigt mycket inte är som vanligt.

Det är viktigt eftersom det blir en upprepning av sådant som är välkänt och tryggt. Att man vet vad man kan förvänta sig och vad som förväntas av en.

Gentemot barnen handlar det om att förklara att i år är det annorlunda och att i år kan vi exempelvis inte krama tomten. De flesta barn kommer att förstå det utifrån att de har hört så mycket om corona och lärt sig att man måste anpassa sig. Barnen har ju ändå märkt att det är annorlunda även om de kanske inte märker det riktigt lika mycket som vuxna. Det gäller även de små barnen på förskola, där har man ju pratat corona, att de måste tvätta händerna exempelvis.

Samtidigt har man inget val, man måste coronaanpassa tomten, att hoppa upp i knäet på tomten går ju inte om man nu har den traditionen."

ANNONS

Följ ämnen i artikeln