Putin: Vårt mål var aldrig att förstöra hela Ukraina

Publicerad 2022-10-14

Ryssland hade ”aldrig som mål att förstöra hela Ukraina”, uppger Vladimir Putin.

Han tycker att Ryssland ”gör det rätta” och har ingen ånger.

– Men jag vill klargöra en sak. Vad som händer nu är ingen bra sak, för att uttrycka det milt, säger han på en pressträff.

Följ ämnen

Vladimir Putin höll under fredagen en presskonferens efter att han deltagit i ett toppmöte i Kazakstans huvudstad Astana. Då fick han bland annat frågan om han känner någon ånger.

– Nej. Men jag vill klargöra en sak. Vad som händer nu är ingen bra sak, för att uttrycka det milt, säger presidenten enligt översättning i en tv-sändning på Dagbladet.

Putin fick också frågan om Ukraina och Ryssland fortsatt kommer existera som suveräna stater när kriget är över.

– Vårt mål var aldrig att förstöra hela Ukraina, svarade han.

Vladimir Putin under fredagens presskonferens.

Mobiliseringen klar inom två veckor

Putin försvarade den pågående mobiliseringen och uppgav att 222 000 ryska reservister har mobiliserats. Målet är 300 000, rapporterar AP.

33 000 har kallats in till sina militära enheter och 16 000 är just nu i strid. Mobiliseringen väntas vara komplett inom två veckor, rapporterar The Guardian.

– Det är 5–10 dagars förberedande träning. Sedan stationeras de, beroende på militära specialfärdigheter. Sedan är det 5–15 dagars träning i respektive militära enheter. Nästa steg är att de stationeras i trupperna som befinner sig i strid, säger han.

 

Soldater vädjar till Putin: ”Hjälp oss fly”

 

Ryssland genomförde koordinerade flygangrepp på flera orter i Ukraina.

Inga planer på ny flygattack

I måndags genomförde Ryssland ett massivt koordinerat flygangrepp på flera orter i Ukraina efter sprängningen av Krimbron. Enligt Putin finns inga planer på liknande attacker.

– Det finns inget behov av massiva attacker. Vi har andra mål nu.

Han utesluter dock inte att det kan komma att ändras.

– Men ja, vi får se sen.

I slutet av september beordrade Vladimir Putin om en delvis mobilisering i landet för att stärka den ryska militären. Det ledde till att mängder av människor beslöt sig för att lämna landet och köade i timmar för att korsa gränsen. Under dagens presskonferens fick Putin frågan om vad han tycker om medborgare som lämnade nationen efter beskedet.

 

Så kan USA svara – om Putin avfyrar kärnvapen

 

– Vissa lämnade för att de var rädda för något, andra lämnade för att de försökte undvika att bli inkallade. Vi borde överväga juridiska åtgärder och vi borde vidta åtgärder mot varje individ, det kan inte göras på något annat sätt, säger Putin.