Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Skola i gryningen ska stärka elevers disciplin

TT

Publicerad 2023-03-22

Elever gör sig redo för en tidig skolstart i Kupang.

De trötta tonåringarna släpar sig upp i gryningen för att börja skolan redan klockan halv sex på morgonen.

Det kontroversiella experimentet pågår i en stad i östra Indonesien och syftar till att stärka elevernas disciplin.

Ungdomar i skoluniformer tar sig till skolan i arla morgonstund via mörka gator eller med motorcykeltaxi för att komma i tid.

Pilotprojektet på tio skolor i Kupang, huvudstad i provinsen Nusa Tenggara Timur, inleddes i februari av guvernören Viktor Laiskodat. Enligt provinsstyret som ligger bakom pilotprojektet är målet att ”träna studenternas karaktär och arbetsetik”, skriver den indonesiska nyhetsbyrån Antara.

Men experimentet är kontroversiellt och många föräldrar är kritiska.

– Det är extremt svårt, nu måste de gå hemifrån medan det fortfarande är kolmörkt. Jag kan inte acceptera det här… det är inte säkert när det är mörkt och tyst, säger Rambu Ata, mamma till 16-åriga Eureka, som nu måste stiga upp klockan 04 på morgonen för att ta sig till skolan.

Normalt sett börjar det ljusna mellan klockan 04 och 05 på dessa breddgrader.

– Varje gång hon kommer hem är hon utmattad och somnar omedelbart för att hon är så trött, säger modern till nyhetsbyrån AFP.

”Allvarlig hälsorisk”

Även utbildningsexpert Marsel Robot vid universitetet Nusa Cendana i Kupang ifrågasätter försöket. Han påpekar att sömnbrist i längden kan leda till beteendeförändringar.

– Eleverna kommer bara att sova i några timmar och det är en allvarlig hälsorisk. Det leder också till stress som ventileras genom att eleverna blir utåtagerande, säger han till AFP.

– Det (experimentet) har ingen koppling till ansträngningarna för att förbättra utbildningskvalitén.

I vanliga fall ringer det in i skolor i Indonesien mellan klockan 7 och 8 på morgonen.

I en studie som publicerats av barnläkarorganisationen American Academy of Pediatrics 2014 rekommenderas att barn i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet börjar skolan klockan 8.30 eller senare för att ge möjlighet till tillräckligt med sömn.

Även tjänstemän

Enligt den indonesiska nyhetstjänsten Kompas har Indonesiens ombudsman – som hanterar klagomål från allmänheten – uppmanat landets centrala regering att avsluta försöket. Det har även en familjemyndighet samt en kommission för barns välfärd, rapporterar The Guardian.

Lokala politiker instämmer i kritiken mot att barnen ska börja så tidigt. De kräver att lokalstyret sätter stopp för vad de kallar en ”grundlös politik”. Men experimentet har fortsatt och utökats till att även gälla den lokala utbildningsmyndigheten, där de anställda nu börjar sin arbetsdag klockan 05.30.

Rensy Sicilia Pelokilla som jobbar på myndigheten är positiv. Hon säger att hon har blivit mer hälsosam på grund av den tidiga arbetsstarten och inte missar träningspass på kontoret som tidigare.

– Som offentliganställd är jag redo att följa förordningen och jag kommer att göra mitt bästa, säger hon till AFP.