Ett år efter kriget: "Fingret på avtryckaren"
Uppdaterad 2022-08-06 | Publicerad 2022-04-22
Temperaturen stiger åter i Israel och de palestinska områdena.
Flera kulturellt och religiöst laddade datum närmar sig och det finns i dag många likheter med den situation som i fjol ledde till krig.
– Vi har fingret på avtryckaren, säger en talesperson för palestinska islamiströrelsen Hamas politiska gren.
För första gången på årtionden har den muslimska fastemånaden ramadan infallit samtidigt som den judiska påsken pesach.
Det är också snart ett år sedan det elva dagar långa kriget mellan Hamas och Israel bröt ut, med förödande konsekvenser på framför allt palestinska Gazaremsan. När högtiderna går mot sina slut väntar fler laddade dagar med stor risk för att en ny våldsvåg bryter ut.
– Det är oroligt på flera fronter: Jerusalem, Västbanken och Gaza. Men flera försök till de-eskalering görs, och än har det inte kokat över, säger Anders Persson, som är statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö där han forskar om Israel och Palestina.
USA har skickat företrädare till området och utrikesminister Antony Blinken har i separata samtal med både palestinske ledaren Mahmud Abbas och Israels utrikesminister Yair Lapid manat till lugn. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har också pratat i telefon med Israels president Isaac Herzog. Enligt tidningen Middle East Eye har Hamas tagit emot 150 diplomatiska samtal på två dygn tidigare i veckan.
Liknar förra året
Läget i Jerusalem, den heliga staden som både den israeliska och palestinska sidan gör anspråk på, har varit särskilt upptrissat sedan israeliska soldater gjort flera räder i al-Aqsa-området i Jerusalems gamla stad, en av de viktigaste platserna i den islamiska tron, under ramadan som svar på stenkastning som brutit ut.
Liknande händelser skedde även förra året, strax före kriget bröt ut.
Räderna har motiverats med att moskéområdet används för att gömma stenar och fyrverkerier, som används mot soldaterna.
Men filmklipp på stormningarna av den heliga platsen har skruvat upp temperaturen ytterligare, och flera arabländer har fördömt Israels agerande.
– Det finns många likheter med förra årets upptrappning. Det är ju samma typ av problematik – Palestinafrågan förblir olöst. Tempelberget (al-Aqsa-området) och Jerusalem är ohyggligt känsliga för alla inblandade sidor, säger Persson.
I veckan har också den första raketen på flera månader skickats mot Israel från Gaza. Den stoppades av Israels berömda luftvärnsskydd, järnkupolen. Hamas säger att det inte var de som sköt raketen, men att de står redo inför kommande dagars eventuella våldsupptrappning med ”fingret på avtryckaren”, rapporterar Times of Israel.
Raketen besvarades med ett luftangrepp mot vad Israel beskriver som en anläggning för vapentillverkning i Gazaremsans södra delar.
Flera raketer uppges därefter ha avfyrats från Gaza, följt av ytterligare anfall från Israel.
Skakig politik
Den politiska turbulensen i den israeliska politiken kan antingen trissa upp stämningen, eller ge anledning till ökad eftertänksamhet, enligt Anders Persson.
Till skillnad från när kriget bröt ut förra året så sitter nu ett arabiskt parti med i regeringen för första gången. Men den trubbiga koalitionen med åtta regeringspartier har sedan ett par veckor sedan inte längre majoritet i parlamentet. Om koalitionen faller innebär det med stor sannolikhet att Israels mer konservativa och högerorienterade falang, med förre premiärministern Benjamin Netanyahu i täten, tar makten. Trots konflikter mellan regeringspartierna antas de flesta vara måna om att behålla regeringen intakt, vilket kan tala för att man försöker kyla ned situationen.
Terrorvåg
Samtidigt försöker Israel återhämta sig från den serie blodiga terrordåd som plågade staten tidigare under våren. På två veckors tid genomfördes fyra dåd som dödade flera israeler. Detta ledde till att flera palestinska områden stormades och sammandrabbningar som slutade med att palestinier dödades av de israeliska styrkorna.
– Det verkar som om terrorvågen ebbat ut något, åtminstone tillfälligt. Men Israel är så klart förberett på fler våldsamheter, säger Anders Persson.