Sandras hus brann ner – tvingas betala hundratusentals kronor
Uppdaterad 2020-01-20 | Publicerad 2020-01-19
När hennes hus brann ner hoppades lårbensamputerade Sandra att det skulle gå att bygga upp igen.
Men både kommunen och försäkringsbolaget nekar henne hjälp med handikappanpassning.
– Det är rent ut sagt för jävligt, säger Sandra Bhatti, 34, i Sollentuna.
I november förra året fick Sandra, 34, ett samtal på jobbet. Hennes hus stod i lågor. Branden uppstod på grund av ett misstänkt elfel i hennes julbelysning och brandmännen hade inget annat val än att låta det övertända huset brinna ner till grunden.
Sandra som i många år har betalat för att vara fullt försäkrad tog genast tag i hur återuppförandet av huset i Sollentuna skulle gå till. Hon ville bygga upp ett likadant enplanshus som hon haft och skickade in de papper som krävdes. Svaret chockade henne.
Detaljplanen hade ändrats sedan hon köpt huset. För att ens få bygga ett hus på hennes tomt krävs att tomten är 800 kvadratmeter stor. Sandras tomt är 735.
Efter många vändor gick slutligen Sollentuna kommun med på att hon fick bygga ett hus på sin tomt – men i så fall ett tvåplanshus.
– Problemet är att jag är lårbensamputerad efter att jag fick cancer som sjuåring. Jag kan inte ha ett tvåplanshus, jag kommer inte upp för trappan. Då behöver jag en villahiss, säger Sandra.
Över ett år har gått sedan Sandra förlorade sitt hus. Bitar av förkolnat trä skymtar under gruset som i dag täcker platsen där hennes hus en gång stod. I gräset ligger en kaffemugg som är en av de få saker som inte brann upp. Sandra besöker sällan platsen. Tårarna börjar rinna nästan omedelbart när hon tittar sig omkring.
– Jag har förlorat allt. Det här har varit det värsta året i mitt liv, säger hon och klappar sin mops Buster. Men jag har i alla fall dig, det var ren tur att min pappa var ute med honom på en promenad när det började brinna.
Ingen vill betala för villahiss
Sandra har prydligt sammanställt alla dokument om beslut angående hus och försäkringar. Trygg Hansa vill inte betala för en villahiss som skulle kosta över 200 000 kronor. De vill heller inte betala för pålningen på 180 000 kronor som ett tvåplanshus kräver.
När Aftonbladet når Trygg Hansas försäkringsexpert Håkan Franzén och berättar om fallet, utan att nämna att det faktiskt är deras kund, blir han förbluffad.
– Jag har aldrig hört något så konstigt ärende. Hon har haft riktig otur, säger han.
När han får reda på att Sandra är Trygg Hansas kund ber han om att få återkomma. Nästa gång vi talas vid säger han att de självklart kommer att stå för hela pålningskostnaden.
– Den diskussionen har gått fram och tillbaka. Någonting här har gått lite galet, men självklart pålar vi för hennes skull.
Sandras merkostnader för tillfälligt boende skulle egentligen gå ut i maj. Men nu vill Trygg Hansa förlänga det ett halvår eftersom ärendet har tagit alldeles för lång tid. Däremot kommer de inte betala för någon villahiss trots att det i deras villkor står: ”Handikappsanpassning – ingen beloppsbegränsning”.
Med den formuleringen har Sandra tyckt att det känts tryggt men när det väl kom till kritan visade det sig inte vara värt någonting.
– Vi handikappanpassar efter Boverkets krav. Det innefattar de allmänna kraven, så som dörrstorlekar, duschhandtag och så vidare. Men vi anpassar inte utifrån personliga skäl. Det är något kommunen ansvarar för. Men de har av någon anledning gett henne nej till bidrag för bostadsanpassning, vilket låter lite märkligt i mina öron, säger Håkan Franzén.
Kommunen: Bygg inte tvåplan om du behöver hiss
Anna Karin Stillfors, Sollentuna kommuns avdelningschef för funktionshinder, beklagar att Sandra har hamnat i kläm.
– Vi ger inte bidrag till att sätta in villahiss i nyproducerade hus. Det står tydligt i lagen att om man vet att man behöver en hiss för en tvåplansvilla, då bygger man inte en tvåplansvilla.
Men Sandra hade ju inget val? Hon var tvungen att bygga en tvåplansvilla om hon skulle bygga ett nytt hus på sin tomt?
– Ja, där hamnar hon verkligen i kläm utifrån lagstiftningen. Själva problemet har jag ingen lösning på. Visst finns det undantagsfall där man frångår lagen på något vis, men vi har valt att följa lagen. Om vi ska börja göra olika undantag i olika fall blir det lite vilda västern. Hon kan överklaga igen till förvaltningsrätten.
Sandra säger att hon är glad att Trygg Hansa har ändrat sig angående pålningskostnaden och hennes merkostnader.
Men kostnaden på över 200 000 för en villahiss verkar hon i nuläget inte få hjälp med. Hur hon ska få pengar till den vet hon inte. Kanske får hon ha en övervåning som kommer att bli oanvänd.
– Det är rent ut sagt för jävligt. Jag tycker att det är viktigt att gå ut och berätta vad jag har varit med om. Det enda jag ville var att få tillbaka mitt gamla hus. Tänk om detta händer någon annan med ett handikapp som hamnar mellan stolarna så som jag har gjort.