Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Hittades förvirrad på strand i England

Pianomannen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-14

”Pianomannen”.

2005 dök den så kallade ”Pianomannen” upp. Under fyra månader bluffade han hela världen. Han hittades till synes förvirrad på en strand i England och vägrade att tala. Sitt smeknamn fick han efter att personal på den psykiatriska klinik dit han fördes upptäckte att han var en duktig pianist.

Han avslöjades efter fem månader. Hans riktiga namn var Andreas Grassl, en 20-årig mentalskötare från Waldmünchen i Tyskland.

Flottmannen

Den 21 april 2006 hittades den så kallade ”Flottmannen” drivande på en flotte, mitt ute på Östersjön. Han påstod att han var sydafrikan, med amerikanskt arbetstillstånd och hette George Williams.

Men mannen avslöjades. Han var tjeck, och hette Jiri Kvapil – känd som en skojare i sin hemby. Hur han hamnade på flotten blev aldrig klarlagt. Han avvisades senare till sitt hemland.

Tågkvinnan

I september förra året dök en mystisk kvinna upp på ett tåg mellan Karlskrona och Kristianstad. Hon hade inga id-handlingar och svarade inte på tilltal. Hon placerades på ett hem och efter bara några dagar lyckades man identifiera henne – det var en 65-årig dansk kvinna, som avvikit från en psykiatrisk institution i Danmark.