Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Kuppade sig in på listan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-05

Rånet i Västberga – ett av de fräckaste i historien

10. Helikopterrånet, Sverige, 2009 En helikopter landade på taket till GS4:s värdedepå i Västberga strax före soluppgången. Genom att krossa ett fönster i taket firade sig rånarna ner till kassörerna som räknade pengar en våning ner. Rånarna fyllde flera kassar med pengar, uppskattningsvis runt 60 miljoner kronor, innan de försvinner iväg med helikoptern. Polisen kan inte använda sina helikoptrar i jakten eftersom rånarna placerat en väska med texten bomb vid polisens helikopterhangar.

LONDON. Helikopterrånet är i klass med ”Mission Impossible”.

Det tycker ansedda Time Magazine som räknar det som en av världens tio mest vågade kupper genom tiderna.

Hur svårt är det att stjäla Mona-Lisa från Louvren? Inte särskilt. I alla fall inte 1911 när den vid museet tidigare anställde Vincenzo Peruggia spatserade in och stal den lilla tavlan genom att slita ner den när ingen tittade.

Sedan stoppade han den under sin skjorta och gick ut. Så var världens mest kända konstverk borta i två år tills en ärlig konsthandlare i Florens tipsade polisen.

Blev Hollywoodfilm

Den knappt hundra år gamla tavelstölden toppar Time Magazines lista över de tio största kupper.

De flesta rånen och kupperna på listan har några år på nacken. Några, som rånet på JFK-flygplatsen, har varit förlagor till stora Hollywoodfilmer.

– Det går inte att jämföra säkerheten då med hur det ser ut i dag, säger kriminologen och polisprofessorn Leif GW Persson.

Säkerhetsarrangemangen har förbättrats avsevärt sedan dess. Larm, övervakningskameror och vakter skyddar utsatta objekt – ofta dygnet runt.

Kanske just därför har helikopterrånet i Västberga för snart två veckor sedan fängslat omvärlden.

Time placerar helikopterrånet som den tionde mest vågade kuppen i historien. Tidningen beskriver det som en spektakulär kupp som påminner om tv-serien och filmerna ”Mission Impossible”. Även om en väska med texten ”bomb” på kanske aldrig skulle ha kvalificerat sig in i ett filmmanus.

”Platsar inte på listan”

Platsar helikopterrånet på samma topplista som det berömda tågrånet och Mona-Lisa-stölden?

– Nej, det tycker jag inte. Det är klart att i Skandinavien är det ganska unikt med all logistik runt det. Men, nej det tycker jag inte, säger Leif GW Persson.

Hur lyckat helikopterrånet var för personerna bakom det återstår också att se.

– Nu sitter det några misstänkta, men pengarna är borta.

Utklädda poliser som stjäl tavlor värda miljardbelopp, gangsterkungens diamantrån på JFK-flygplatsen – och PLO-gruppen som sprängde sig in på banken från kyrkan.

De är de värsta och mest uppseendeväckande rånkupperna i historien.

Nu lägger tidskriften Time ytterligare en händelse till den listan: Helikopterrånet mot värdedepån i Västberga. I snart två veckor har tre personer suttit häktade på sannolika skäl misstänkta för inblandning i rånet.