Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Slaget om Europa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-11

Nu ska EU:s president utses

två lag Herman Van Rompuy (längst upp till vänster) och David Miliband (nederst till vänster) är två av kandidaterna till posterna som EU:s president respektive EU:s utrikesminister. De utmanas av Jan-Peter Balkenende (överst till höger) och Massimo D’Alema (nederst till höger). I dag kallade Fredrik Reinfeldt till ett extra toppmöte för att utse de nya toppjobben.

BRYSSEL. En holländare och en italienare eller en belgare och en engelsman.

Så ser de hetaste kombinationerna ut för EU:s nya toppjobb.

I dag kallade Fredrik Reinfeldt till extra toppmöte för att utse unionens ansikten utåt.

De senaste dagarna har Sveriges statsminister ägnat mycket tid i telefonen. Hans ärende: Ta reda på vilka två namn som ligger bäst till för jobben som unionens första permanenta ordförande, president, och som EU:s första utrikes- minister.

Två alternativ

Frågan var uppe när Reinfeldt mötte Frankrikes Nicolas Sarkozy, Tysklands Angela Merkel och Storbritanniens Gordon Brown vid firandet av murens fall i Berlin i måndags.

Enligt källor i Bryssel återstår två alternativ:

Belgiens premiärminister Herman Van Rompuy som EU-president och Storbritanniens utrikesminister David Miliband som EU:s utrikesminister.

Hollands premiärminister Jan-Peter Balkenende som president och Italiens tidigare utrikesminister Massimo D’Alema på utrikesministerposten.

Van Rompuy ska vara både Sarkozys och Merkels förstahandsval på presidentposten medan huvudkandidaten för utrikesministerjobbet är David Miliband - om han vill. Den brittiske utrikesministern har tidigare uppgett att han inte är intresserad, men när Miliband oväntat dök upp vid ceremonin i Berlin i måndags tolkades det som ett tecken på att han ändrat sig.

EU-logiken

Säger Miliband ändå nej uppger källor att det troligen är D’Alema som får jobbet. D’Alema är socialdemokrat och eftersom Tyskland och Frankrike kräver en konservativ president måste det andra jobbet enligt EU-logiken gå till en vänsterpolitiker. Det är en av anledningarna till att Carl Bildt inte längre är aktuell för utrikesministerposten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har hittills inte kommenterat namnfrågan. Men i dag kallade han till ett extra möte i form av en arbetsmiddag i nästa vecka, den 19 november.

– Jag räknar med att då kunna lägga fram ett namnförslag på varje post och att det ska bli erforderlig majoritet till stöd för dem, säger Reinfeldt till Dagens Nyheter.

EU:s nya toppjobb

Presidenten

Kallas egentligen ”fast ordförande i Europeiska rådet” och får i uppgift att leda mötena mellan EU:s stats- och regeringschefer. Han eller hon väljs för 2,5 år och kan väljas om en gång.

Utrikesministern

Kallas egentligen ”den höga representanten för utrikes- och säkerhetspolitiken” och kommer att få två roller: som vice ordförande i kommissionen samt som ordförande för EU-ländernas utrikesministrar.