Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kalsongbombaren nekar i domstol

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-08

Kalsongbombaren Umar Farouk AbdulMutallab nekar till att ha försökt spränga ett amerikanskt flygplan i luften på juldagen.

När rättegången mot honom startade i dag vägrade han att svara på frågorna om brottet.

I dag inleddes rättegången i Detroit mot den 23-årige kalsongbombaren Umar Farouk AbdulMutallab från Nigeria som misstänks för att ha försökt spränga ett flygplan med 289 människor ombord.

Han åtalas på sex punkter, bland annat för mordförsök på samtliga ombord och för att ha använt massförstörelsevapen.

Sprängmedel i kläderna

Umar Farouk AbdulMutallab togs på bar gärning när hans bombanordning, som satt insydd i kalsongerna, detonerade av misstag. Den enda skada bomben hann orsaka var på den misstänkte själv som fick föras till sjukhus med brännskador.

Personal och medresenärer lyckades överbemanna honom när han började fumla efter de tekniska sprängdelarna. Troligen hade han för avsikt att blanda det explosiva pulvret med en rinnande vätska som han förvarade i en spruta.

Den nya sprängtekniken har använts vid flera planerade attentat och ska vara svårare att upptäcka vid säkerhetskontroller.

Kalsongbombaren riskerar nu livstid i fängelse för de brott han har begått, rapporterar CNN.

Vägrar svara

När rätten i dag ställde frågan till Umar Farouk AbdulMutallab om hur han ställer sig till anklagelserna valde han att inte svara.

Det tolkas som ett "inte skyldig". Han svarade däremot på frågor om sitt namn, ålder och om han förstått vad han anklagas för.

Förhöret tog ungefär fem minuter.

Den amerikanska gränspolisen har fått mycket kritik för att Umar Farouk AbdulMutallab inte hade identifierats tidigare utan tilläts kliva på ett flygplan till USA. Hans namn fanns med på en lista över terrormisstänkta och han skulle kallas in på förhör när han kommit fram till Detroit.