Snart kommer tysken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-06

I sommar blir Sverige invaderat av tyska turister

Med sommaren kommer sol och bad.

Och de tyska turisterna.

Allt fler tyskar semestrar i Sverige – nu startar kurs i svenska särskilt för tyska turister.

Många tyskar hyr eller köper en stuga i Sverige.

Tyskarna är det folk i världen som reser mest och de reser gärna till Sverige.

Under juli och augusti vallfärdar semestrande tyskar till Sverige. Och den här sommaren blir inget undantag.

Överlag kommer allt fler européer hit, medan de långväga resenärerna från bland annat USA och Asien blev färre under förra året. Att euron står stark mot den svenska kronan gör det ännu mer attraktivt för familjer från Tyskland att packa familjen i bilen och köra till Sverige.

Semesterkurs i svenska

Den svenska turistnäringen gör allt för att locka hit fler. I sommar kan tyska turister till och med få en intensivkurs i svenska.

– Om man vill stanna lite längre i Sverige så har man så mycket mer glädje av sin vistelse här om man också kan prata åtminstone lite svenska. Det finns ganska många tyskar som redan läser svenska i studiecirkelform i Tyskland. Vår kurs ger en möjlighet till intensivstudier under en vecka och en förstärkning av det de redan har lärt sig, säger Siv Norlin-Nietsch, som är biträdande rektor på Åsa Folkhögskola där kursen ges.

Enligt VisitSweden jobbar med att marknadsföra Sverige och öka antalet turister som reser hit. Enligt dem har antalet tyska turister fördubblats sen 1999. I början av 2000-talet stannade ökningen upp under några år, men sammantaget har antalet gästnätter gått från ca 738 000 för tio år sedan till 1 440 000 förra året bara på hotell, stugor och vandrarhem. Under hela perioden har antalet tyska turister inte minskat en enda gång.

Vill bo i stuga

På landets campingplatser är chansen stor att du träffar på en tysk familj. Efter norrmännen är det flest tyskar som kommer och slår upp sina tält eller parkerar sin husbil på en svensk camping.

– Men helst av allt vill tyskarna bo i stuga. Det är högst andel tyskar som väljer att bo i stuga av alla grupper av utländska turister, förklarar Peter Terpsta, turismanalytiker på Tillväxtverket.