Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

52 civila dödade – på bara ett dygn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-04

Våldet på Sri Lanka trappas upp – Tamilska tigrarna uppges vara nära att besegras

Förödelse En lankesisk soldat går förbi en trasig reklamtava för Tamilska tigrarna i Vishwamadu.

Ett sjukhus i Sri Lankas krigszon har evakuerats efter granatbeskjutning, uppgav en FN-talesman på onsdagen.

Enligt FN har minst 52 civila dödats i zonen.

– Vi vet inte vem som låg bakom eller hur många granater som träffade, men vi har fått den här rapporten från vår personal, uppgav FN-talesmannen Gordon Weiss till AFP.

Minst 52 civila dödades i sjukhusbeskjutningen, som ägde rum i tisdags kväll.

Sjukhuset, det enda i området, evakuerades på onsdagsmorgonen efter 16 timmars granatbeskjutning och en attack med en klusterbomb.

Stor strid väntas

Enligt FN:s bedömning sitter omkring 250 000 civila fast i det lilla område som fortfarande kontrolleras av gerillan och där en stor strid väntas – enligt president Rajapaksa det avgörande slaget.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton och hennes brittiska motsvarighet David Miliband uppmanar nu till ett ”tillfälligt eldupphör” för att möjliggöra evakuering och införsel av förnödenheter.

Den kvartett av länder som försöker få till stånd en lösning på den lankesiska konflikten – USA, EU, Japan och Norge – uppmanade i tisdags rebellerna att förhandla om kapitulation för att undvika ett blodbad.

Tamilsk stat

Kvartetten har stött de Osloledda fredsansträngningar och i april 2003 var de värdar för en bidragskonferens till Sri Lanka.

– Det återstår troligen bara en kort period innan LTTE förlorar kontrollen över alla områden i norr, konstaterar de.

De tamilska tigrarna, Liberation Tigers of Tamil Eelam, LTTE, är en militant gerillaorganisation i Sri Lanka. Sedan 1980-talet har gerillan bedrivit en väpnad kamp för en självständig tamilsk stat.

– LTTE och regeringen bör inse att ytterligare förluster i civila liv och stridande är meningslöst.

Likgiltighet inför civila

De tamilska tigerrebellerna är ”fullständigt besegrade inom några dagar”, hävdar presidenten i Sri Lanka Mahinda Rajapaksa efter den senaste tidens offensiv mot rebellfästena i landets norra del.

Rajapaksa framträdde i ett tal på landets nationaldag på onsdagen.

– Skuggor av terrorism har nästan suddats ut, sa han.

Samtidigt varnar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) för vad som händer de civila under offensiven.

– Sri Lankas regering visar en förhärdad likgiltighet inför civila som fastnat i striderna med tamilska tigerrebeller genom att avvisa garantier för deras säkerhet, sade HRW i New York på onsdagen.

HRW hänvisade till ett uttalande av Colomboregeringen som hävdade att den inte har något ansvar för de civilas säkerhet utanför anvisade säkerhetszoner. Organisationen hävdade att uttalandet bryter mot folkrätten.

– Sri Lankas regering vet mycket väl att de civila är i fara.