Svårt att spåra smittade köttet

Publicerad 2013-02-22

Köttet i ehec-burgarna kommer från sex olika slakterier

En av landets största tillverkare av hamburgerbiffar, Sven P, har sålt tonvis med hamburgare smittade med livsfarliga bakterier från avföring. I januari insjunknade två barn i matförgiftning och man vet ännu inte hur många som kan ha smittats av ehec-bakterien. ”Det hemska är att det kan ta upp till tio dygn innan det här bryter ut. Många av dem som ätit av köttet kan ju redan ha smittats utan att veta om det”, säger läkaren Stefan Branth

Hamburgarna som smittade två pojkar med ehec innehöll kött från sex olika slakterier i fyra olika länder.

– Det gör det svårare att spåra källan, säger Sofie Ivarsson på Smittskyddsinstitutet.

Nu visar det sig att ytterligare fyra svenskar kan ha smittats av samma kött.

De två pojkarna som blev svårt magsjuka med blodiga diarréer hade ätit hamburgare på en bandyturnering i Västerås i januari.

Hamburgarna var inte genomstekta och det var därför pojkarna blev sjuka.

Nu har Livsmedelskontrollen på Miljöförvaltningen i Stockholm spårat köttet i hamburgarna, från tillverkaren Sven P i Stockholm.

Köttet kom från ett företag i Nederländerna som i sin tur köpt in det från sex olika slakterier i fyra olika länder i Europa: England, Lettland, Polen och Ungern.

– Nu har vi skickat ut en varning och lämnat över det, för en utredning på europeisk nivå, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Återkallades omebelbart

Men att man kommer att hitta exakt vilket slakteri – och i slutändan vilken gård – smittan kom ifrån är inte särskilt troligt.

– Jag tror att det blir svårt, säger Sofie Ivarsson.

Att blanda kött från olika länder i produkter är inte förbjudet och det behöver inte heller framgå av märkningen.

Köttet kan komma var som helst ifrån – utan att konsumenten har en aning.

– Det är lite anmärkningsvärt och det gör det betydligt svårare att spåra en eventuell smitta, säger Sofie Ivarsson.

Köttpartiet från Nederländerna, på tolv ton, använde tillverkaren Sven P till hamburgare och kebabkött – som omedelbart efter larmet återkallades från butikerna.

– Men vi har bara fått in en mindre mängd, säger Yvonne Björling, vd på Sven P.

”Inte en slump”

Det mesta tros vara uppätet – att inte fler har blivit smittade beror förmodligen på att de ätit produkterna genomstekta.

– Om fler hade smittats hade vi sett det nu, säger Sofie Ivarsson.

Ytterligare fyra svenskar kan dock ha smittats av samma produkter redan i höstas.

De hade samma ovanliga typ av ehec-bakterie som de två pojkarna, men då kunde ingen smittkälla identifieras.

– Det kan inte vara en slump och vi tittar på det nu, men eftersom det är så långt tillbaka i tiden kan det bli svårt, säger Sofie Ivarsson.

Sven P har stoppat samarbetet med den nederländska leverantören och i framtiden kommer man inte att använda lika stor blandning av kött.

– I framtiden får varje laddning bara innehålla kött från helst ett land, högst två, för att det ska vara lättare att spåra, säger Yvonne Björling.