Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Gåtan bakom mörk materia kan ha upptäckts

Publicerad 2013-04-03

För första gången har forskarna hittat riktiga spår av mörk materia-partiklar.

– Om det stämmer är det sensationellt, säger Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet.

Mörk materia är den mystiska kraft som håller ihop galaxerna. Ämnet har länge diskuteras men det har hittills inte funnits några tunga bevis för vad det egentligen är för något.

Med hjälp av ett 1,3 miljarder kronor dyrt instrument ombord på internationella rymdstationen, ISS, har man upptäckt vad forskare bedömer vara de första riktiga ledtrådarna, rapporterar AP.

– Det man hittat är en sorts signatur av en mörk materia-partikel, säger Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet.

En signatur av mörk materia

Fynden gäller ett överflöd av positroner, vilket är positivt laddade subatomära partiklar - raka motsatsen till elektroner. Avancerade tester visar att positronerna kan ha skapats av en kollision mellan partiklar av mörk materia.

– Problemet är att vi inte vet vad det är. Man vet att det finns men inte riktigt vad det är för något, säger Alexis Brandeker.

Ger en djupare inblick

Underlaget har samlats ihop och ska nu analyseras vid partikelfysiska laboratoriet CERN i Schweiz.

Tidigare nobelpristagaren i fysik, Samuel Ting, leder forskningsarbetet och säger att fynden kommer analyseras under de kommande månaderna.

Mörk materia tros utgöra en fjärdedel av universium. Ett bekräftat fynd skulle ge forskarna en djupare inblick i hur universum faktiskt hänger ihop.

– Om upptäckten står sig är det helt klart en sensationell upptäckt i nobelpris-klass. Sen är det ju en fråga om hur välunderbyggd upptäckten är, säger Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet.